Vuokravakuus - OVV Asuntopalvelut

Vuokravakuus

Vuokravakuuden – oikeammin ”vakuuden” tai ”takuuvuokran” – tarkoituksena on turvata vuokranantajan asemaa häiriöiden sattuessa. Pääsääntönä on, että vakuus kattaa mahdolliset vuokrarästit sekä myös asunnon vaurioitumisen. Vuokrasopimuksessa on syytä välttää sanaa vuokravakuus, jotta vakuus kattaa vuokran lisäksi myös muut vuokralaisen velvoitteet.

Vakuuden arvo vaihtelee sopimuskohtaisesti. Asuinhuoneistovuokralain mukaan “kohtuullisuuden lisäksi vakuuden enimmäismäärä on rajoitettu kolmen kuukauden vuokran määrään”. Välittämiemme asuntojen kohdalla vakuuden määrä vaihtelee kaupunkikohtaisesti, mutta on yleisimmin 1-2 kuukauden vuokran määrää vastaava summa.

Vaihtoehdot vakuuden muodoksi ovat rahavakuuden maksaminen suoraan vuokranantajan tilille tai erikseen pankissa avattavalle vuokravakuustilille, henkilötakaus tai Kelan maksusitoumus. Vakuuden toimitustavasta ja -päivästä sovitaan vuokrasopimusta tehtäessä, ja toimituspäivä on lähes poikkeuksetta ennen sopimuksen alkamista ja avaimien luovutusta. Mikäli sinulla on tarkoitus hoitaa vakuus esim. KELAn maksusitoumuksena, tarkistathan OVV -toimistostasi jo asunnon hakuvaiheessa, hyväksyykö vuokranantaja sitoumuksen vakuudeksi.

Vakuus palautetaan vuokrasuhteen päättymisen ja asunnon kunnon tarkastamisen jälkeen. Asunnon tarkastamisen tekee normaalisti joko vuokranantaja, uusi vuokralainen tai OVV Asuntopalvelut. Asuinhuoneenvuokralain mukaan vakuus tulee palauttaa kohtuullisessa ajassa vuokrasuhteen päätyttyä.

OVV Asuntopalveluiden yhteistyökumppani Takaamo.fi tarjoaa vaihtoehtoisen tavan vakuuden maksuun. Takaamo antaa rahavakuuden sijasta vuokranantajalle takauksen. Palvelun käytöstä vuokralainen maksaa yhtiölle kuukausimaksua siltä ajalta, jolloin kyseinen vuokrasuhde on voimassa. Palvelun käyttöönotto edellyttää, että vuokranantaja hyväksyy palvelun rahavakuuden sijasta. Voit kysyä lisää oman kaupunkisi toimistolta.

Lue lisää vakuuden palauttamisesta vuokrasuhteen päätyttyä (vuokrakas.com).