Asuntosijoittaminen, kohteen hankinta, tuottava vuokraus ja myynti

Asunnot ovat pitkään olleet turvallinen sijoitusmuoto: niistä saa säännöllistä kuukausittaista tuloa ja arvonnousu on ollut varmaa silloin, kun sijoitusasunto on hankittu järkevästi. Asuntosijoittajat pitävät siitä, että sijoituksen tuottoon voi vaikuttaa itse asuntoa remontoimalla tai pienillä sisustusideoilla talonpoikaisjärkeä käyttäen. Asuntosijoittaja ei ole niin voimakkaasti yleisen taloustilanteen ja markkinoiden armoilla kuin esim. pörssiosakkeisiin sijoittanut. Vuokraustoiminta on erittäin arvokasta niin kansantaloudellemme kuin asuntoa tarvitsevillekin, ja asuntosijoittaminen onkin eettisesti ja moraalisesti erittäin arvokasta. Vuokra-asunnot luovat kansantaloudellemme ketteryyttä, jota ilman selviytyminen nopeasti muuttuvissa markkinoissa on vaikeaa.

Pankit antavat mielellään lainaa sijoitusasunnon hankintaan ja asunto takaa lainasta 70%. Rahoittamalla hankinnan suurelta osin lainalla pääsee hyödyntämään velkavipua, eli tuottoa sijoitetulle omalle pääomalle saa hyvin. Vuokralainen maksaa vuokraa ja kuukausi kuukaudelta velka vähenee ja omaisuus karttuu.

Sijoituskohteen hankinta

Ennen sijoitusasunnon ostamista on mietittävä hetki mitä on hakemassa ja millaiseksi asuntosijoittajaksi haluaa. Etsiikö tulevalle sijoitukselle mahdollisimman suurta tuottoa vai turvallista ja helppoa vuokrasuhdetta, josta saa varman, mutta pienemmän tuoton? Sijoitusstrategian valinta vaikuttaa kohteen ja vuokralaisen valintaan. Mitä kovempi tuottotavoite, sitä kovempi on riskitaso.

Oikealta asuinalueelta oikean vuokrakohteen valinnalla saa mitä tahtoo. Ammattitaitoinen vuokravälittäjä pystyy parhaiten kertomaan eri asuinalueista, taloyhtiöistä ja mitä kohteen valinnassa on syytä huomioida. Kiinteistövälittäjän intressi on myydä asunto eikä hän välttämättä ole vuokrauksen asiantuntija. OVV:n välittäjä voi jo ennen kohteen hankkimista arvioida vuokran, vuokrausmahdollisuudet ja kertoa onko asunnossa remontointitarvetta. OVV:n välittäjät tuntevat usein myös taloyhtiön ja isännöitsijän ja heillä on usein kokemusta miten asiat taloyhtiössä hoidetaan.

Oikein kohdistetulla remontoinnilla säästää rahaa ja parantaa tuottoa. Sauna korottaa vuokraa, mutta aina se ei lisää vuokratuottoa, koska saunallisen asunnon ostohinta voi olla korkeampi kuin siitä saatava tuotto. Loppujen lopuksi, tuottoa lisäävät niksit ovat usein yksinkertaisia ja sangen edullisia. Fiksusti toteutettu remontti ja halogeenivalot sopivissa paikoissa tuottavat enemmän kuin sauna. Toisaalta tasokkaiden asuntojen kysyntä on selvästi lisääntynyt suhteessa huonokuntoisiin asuntoihin ja vuokralaiset ovat usein valmiita maksamaan paljonkin hyvistä asunnoista.

Vuokrakohteen aluevalinnalla on suuri merkitys vuokrasuhteeseen ja saatavaan vuokratuottoon. Yleensä kaupungin keskustaan ja sen läheisyyteen saa parhaan vuokran ja asunnot ovat harvoin tyhjänä. Mitä kauemmas keskustasta liikutaan, sitä suurempi on riski kuukausiin, jolloin asunto on tyhjillään ja tuottoa ei synny. Toisaalta, parhaita vuokralaisia saa asuntoihin, jotka eivät ole ”baarien lähialueella” eli niistä ovat kiinnostuneet henkilöt, jotka etsivät hyvää rauhallista kotia. Myös asunnon koko ja sopivuus yhdelle tai kahdelle hengelle tai soveltuminen kimppa-asunnoksi tai vain perheasunnoksi, vaikuttaa paljon saatavaan vuokratuottoon. Saatavan vuokratuoton osaa kuitenkin parhaiten kertoa ammattilainen, joka tuntee kysynnän ja alueen.

Sijoituskohteen tuottava hoito

Oikean vuokralaisen valinta on erittäin tärkeää. Epäonnistuneella vuokralaisvalinnalla vuokratuoton voi helposti menettää moneksi kuukaudeksi. Vuokrasuhteen purkaminen, oikeusprosessi, asunnon tyhjentäminen ja remontointi voi viedä pitkään. Vuokralaisen luottotietojen tarkastaminen on minimivaatimus onnistuneeseen vuokrasuhteeseen. Toisaalta, vaikka vuokrasuhteen alussa kaikki olisikin ollut hyvin, tilanteet voivat muuttua nopeasti. Vuokranantajan on seurattava säännöllisesti vuokranmaksua ja reagoitava tarvittaessa tilanteeseen nopeasti. Me OVV Asuntopalveluissa osaamme hoitaa ongelmat ja usein asiat ratkeavat jo sillä, että otamme yhteyttä vuokralaiseen.

Kun kaikki menee hyvin, vuokralainen ja vuokranantaja arvostavat toisiaan. Vuokralainen maksaa vuokransa ajallaan, hoitaa asuntoaan hyvin ja on onnellinen kodistaan. Vuokranantaja arvostaa vuokralaistaan ja haluaa huolehtia siitä, että asunto on sellainen, jossa vuokralainen viihtyy. Vuokralainen on hänen asiakkaansa, joka vuokraa maksaen luo hänelle tuottoa asuntosijoituksesta.

Asuntosijoittaminen vaatii jonkin verran sosiaalisia taitoja ja vaivannäköä. Mikään hyvä ja tuottoisa ei ole ilmaista. Mutta kaiken tämän vaivan voi myös ulkoistaa OVV Asuntopalveluiden ammattilaisille. Usein selitämme eri osapuolille missä mennään, mitä pitää tehdä ja mitähän toinen osapuoli tarkoitti ja miten muutostilanne kannattaa kirjata vuokrasopimukseen, mitä tarkoittaa lähestyvä putkiremontti ja mitä tehdään, kun asunnosta löytyy kosteutta. Me tiedämme ja ymmärrämme, ja me selvitämme sen mitä emme tiedä.

OVV Myyntivälitys – olemme erikoistuneet sijoitusasuntojen myyntiin

Mikäli asunnon vuokraus ei enää ole ajankohtaista ja on aika luopua sijoitusasunnosta, autamme myös myymään sijoituskohteen. Tunnemme kohteen, sen kysynnän, tuoton ja arvon ja tunnemme taloyhtiön. Osaamme tuoda esille sijoittamisen kannalta parhaat puolet ja pärjäämme hyvin vuokralaisen kanssa – yhteistyöhaluinen vuokralainen edistääkin parhaiten vuokratun kohteen myyntiä.

Voimme myös tehdä veloituksetta suullisen myynti- ja vuokra-arvion, mikäli arvion tekemiseen ei ole tarpeen tilata erikseen isännöitsijäntodistusta.

OVV Myyntipalvelu sisältää

  • kohteen markkinointi ovv.com -sivustolla ja toimistokohtaisesti oikotie.fi ja/tai etuovi.com -palveluissa, asuntoesittelyt, kauppakirjan laadinnan ja tiedotuksen isännöitsijälle, verottajalle tms.
  • asunnon markkinointi asiakkaillemme, jotka ovat ilmoittaneet etsivänsä uutta sijoitusasuntoa

Asunnon myynti on mahdollista ilman, että vuokralainen irtisanotaan. Oikea vuokra ja hyvä vuokralainen voivat olla myyntitilanteessa arvokkaita. Myynti OVV:n kautta on turvallista, sillä mikäli kohteeseen ei löydy ostajaa toivottuun hintaan, vuokrausta voi aina jatkaa eikä asunto ole tuottamaton.

Välityspalkkiomme on 2% velattomasta kauppahinnasta, minimipalkkio 2500 EUR.

Lisäksi veloitamme toteutuneet asiakirjakulut (isännöitsijäntodistus yms.), kuitenkin enintään 400 EUR.