Yrittäjänä Kuopiossa vuodesta 2019 - OVV Asuntopalvelut

Yrittäjänä Kuopiossa vuodesta 2019

Kiinteistönvälityksestä poiketen vuokra-asuntoja välittäessä syntyy hyvinkin pitkiä asiakassuhteita, ja saammekin usein olla mukana niin asiakkaiden iloissa kuin suruissa. Tässä työssä yksi tärkeimpiä ominaisuuksia ammattitaidon lisäksi on tilanteenlukutaito ja kyky samaistua asiakkaiden tunteisiin.” – Ronja

Ronjan ollessa 10-vuotias hänen äitinsä Pirjo Timonen perusti OVV-ketjun toimipisteen Kuopioon v. 1999, jolloin Ronja pääsi seuraamaan sivusta uuden yrityksen perustamista sekä työntekoa. Ronjan työura alkoi OVV:llä jo yläasteella työelämään tutustumisjaksolla, jolloin oman äidin yritys tuntui luontevalta paikalta harjoittelulle. Ensimmäisiä työtehtäviä olivat mm. mainosten jakaminen, asiakaspostituksiin osallistuminen, asiakirjojen mapitus sekä pienten juoksevien asioiden hoitaminen.

Yläasteen jälkeen OVV:llä tulikin sitten vietettyä lähes kaikki kesä- ja talvilomat sekä lukion ja ammattikorkeakoulun aikaan aina, kun vain opiskeluilta ehti. Ronjalle yrittäjyys ei kuitenkaan ollut itsestäänselvyys, ja lukion jälkeen hän lähti opiskelemaan restonomiksi haaveissaan hotelli- ja matkailuala. Ehdottoman varma hän oli siitä, että yrittäjäksi hän ei halua – olihan hän nähnyt riittävästi yrittäjyyttä vanhempiensa kautta. Pian Ronja kuitenkin huomasi olevansa töissä yhä pitempiä aikoja, ja Tampereella hotelleissa tehtyjen työharjoittelujen aikana Ronja kaipasi takaisin OVV:lle.

Pirjo aloitti Kuopiossa yrittäjänä ”puhtaalta pöydältä”, tuntematta lainkaan vuokravälitysalaa, minkä mahdollisti franchise -toimintamalli. Ketju koulutti, opasti ja antoi valmiit toimintamallit. Toki Pirjon yrittäjäpolku harhaili usein erehdysten ja onnistumisten polulla ja moni asia tuli opittua kantapään kautta. Ronja sai kasvaa yrityksen mukana ja hän osallistui aktiivisesti sen kehittämiseen. Hän osasi ja uskalsi myös kritisoida ja luoda uusia toimintamalleja.

Aloittaessaan toimitusjohtajana vuonna 2015 Ronja tunsi yrityksen ja työn. Pirjolle oli suunnaton helpotus luovuttaa talousasiat Ronjalle, joka oli huomattavasti järjestelmällisempi ja osasi organisoida toiminnan paremmin. Ronja otti vetovastuuta yhä enemmän ja Pirjo siirtyi kahdeksi vuodeksi vetämään koko ketjuorganisaatiota. Yritys kasvoi vähitellen 10 työntekijän yritykseksi ja Ronjan rooli kasvoi eri työvaiheiden kautta toimitusjohtajaksi ja yrittäjäksi.

Aloittaessaan yrittäjänä marraskuun 2019 alussa Ronjalla alkoi jo olla realistinen käsitys yrittäjyydestä. Tukenaan hänellä on edelleen Pirjo, joka jatkaa tiiviisti yrityksen toiminnassa mukana. Ronjan hoitaessa yrityksen toiminnan organisoimisen ja hallinnolliset asiat Pirjolle jäi tilaa rakastamaansa asiakaspalveluun. Tänä päivänä äidin ja tyttären rooli on selkeä: tytär on pomo ja äiti tekee kuten pomo määrää.

Yrittäjyys vie helposti mukanaan pitkiin työpäiviin, vaikka se ei olisi tarpeen. Yrittäjänä saa tehdä tärkeää työtä, jonka on itse valinnut, ja pitkät työpäivät ovat useimmiten oma valinta. Ronjan työpäiviä onnekseen rajoittavat pienet lapset, hyvä organisointikyky ja hyvät työntekijät.