Vuokralainen asettaa vakuuden vuokrasuhteen turvaamiseksi

Vakuus

Vakuuden tarkoituksena on turvata vuokranantajan asemaa häiriöiden sattuessa. Pääsääntönä on, että vakuus kattaa mahdolliset vuokrarästit sekä asunnon vaurioitumisen ja siivouspuutteet. Vuokrasopimuksessa on syytä välttää sanaa vuokravakuus, jotta vakuus kattaa vuokran lisäksi myös muut vuokralaisen velvoitteet.

Vakuuden arvo vaihtelee sopimuskohtaisesti. Asuinhuoneistovuokralain mukaan vakuuden enimmäismäärä on rajoitettu kolmen kuukauden vuokran määrään. Välittämiemme asuntojen kohdalla vakuuden määrä vaihtelee kaupunkikohtaisesti, mutta on yleisimmin vakuus on 1-2 kuukauden vuokraa vastaava summa.

Vaihtoehdot vakuuden muodoksi ovat rahavakuuden maksaminen suoraan vuokranantajan tilille tai pankissa avattavalle vuokravakuustilille, henkilötakaus tai Kelan maksusitoumus. Vakuuden toimitustavasta ja -päivästä sovitaan vuokrasopimusta tehtäessä, ja toimituspäivä on lähes poikkeuksetta ennen sopimuksen alkamista ja avaimien luovutusta. Varmistathan jo hakuvaiheessa, mikäli haluat toimittaa vakuuden muuna kuin rahavakuutena, että vuokranantaja hyväksyy tämän.

Vakuus palautetaan vuokrasuhteen päättymisen ja asunnon kunnon tarkastamisen jälkeen. Asunnon tarkastamisen tekee normaalisti joko vuokranantaja, uusi vuokralainen tai OVV Asuntopalvelut. Asuinhuoneenvuokralain mukaan vakuus tulee palauttaa kohtuullisessa ajassa vuokrasuhteen päätyttyä.

OVV Vakuuden avulla voit saada vaihtoehtoisen tavan vakuuden maksuun. OVV antaa rahavakuuden sijasta vuokranantajalle takauksen. Palvelun käytöstä vuokralainen maksaa kuukausimaksua siltä ajalta, jolloin kyseinen vuokrasuhde on voimassa. Palvelun käyttöönotto edellyttää, että vuokranantaja hyväksyy palvelun rahavakuuden sijasta. Voit kysyä lisää oman kaupunkisi toimistolta.