Usein kysytyt kysymykset - OVV Asuntopalvelut

Usein kysytyt kysymykset

Kuka asunnot omistaa?

Välitämme yksityisessä omistuksessa olevia vuokra-asuntoja. Asunnon omistaja voi olla asuntosijoittaja, taloyhtiö, yhdistys, säätiö tai jokin muu taho.

Kenelle vuokraatte asuntoja ja kuka päättää vuokrauksesta?

Vuokraamme asuntoja niin opiskelijoille kuin työssäkäyvillekin unohtamatta perheitä ja eläkeläisiä. Meillä ei ole varallisuusrajoja. Lopullisen päätöksen asunnon vuokraamisesta tekee aina asunnon omistaja.

Milloin asuntoja esitellään?

Esittelyajat vaihtelevat kaupungeittain. Esittelyt pyritään järjestämään hakijoiden toiveiden mukaan, mutta tilanteeseen vaikuttaa muun muassa se, että onko asunto tyhjä vai asutaanko siellä. Mikäli esittelyaikaa ei ole ilmoitettu sivuillamme, kysy esittelyaikaa paikkakuntasi toimistolta. Mikäli esittelyyn on ilmoittautunut jo täysi määrä katsojia, voimme ottaa tietosi talteen ja ilmoitamme viipymättä mahdollisesta peruutuspaikasta tai uudesta esittelyajasta.

Miten haen asuntoa ja kuinka sitova hakemukseni on?

Kun löydät sivuiltamme mielenkiintoisen kohteen, ota yhteyttä ja kysy esittelyaikaa. Tutustuttuasi sinulle sopivaan asuntoon voit täyttää jo esittelyssä hakemuksen tai tehdä hakemuksen esittelyn jälkeen lomakkeella, jonka löydät tältä sivulta. Antamiesi tietojen perusteella esittelemme hakemuksesi asunnon omistajalle. Jos olet käynyt katsomassa useampaa asuntoa saman päivän aikana, voit myös valita ns. ykkös-, kakkos- ja kolmosvaihtoehdot. Kun vuokranantaja on tehnyt päätöksen asunnon vuokraamisesta, ilmoitamme päätöksen kaikille hakijoille.

Mikä on Hakuvahti?

Hakuvahti-palvelun avulla saat sähköpostitse tiedot asunnoista, joista vuokranantaja on tehnyt toimeksiannon. Tehdessäsi Hakuvahdin et sitoudu mihinkään, eikä palvelu aiheuta sinulle mitään kustannuksia. Hakuvahti on voimassa 4kk ajan ja sen voi lopettaa milloin tahansa. Voit tehdä Hakuvahdin tällä sivulla.

Mikä on toimeksiantosopimus?

Asunnonhakutoimeksiantosi perusteella OVV Asuntopalvelut auttaa sinua etsimään toiveidesi mukaisen asunnon. Mikäli uusi kotisi löytyy muualta kuin kotisivuillamme näkyvistä kohteista, perimme välityspalkkion sinulta, eli toimeksiantajalta. Et kuitenkaan joudu maksamaan välityspalkkiota ennen kuin sinulle sopiva koti on löytynyt ja vuokrasopimus allekirjoitettu. Asunnonhakijan toimeksiantosopimus on käytössä Kuopiossa, Joensuussa ja Helsingissä, ja voit lukea asiasta lisää kaupunkikohtaisilta sivuilta.

Sisältyvätkö sähkö ja vesi vuokraan?

Harvoin sisältyvät. Useimmiten vuokralainen solmii itse sähkösopimuksen ja maksaa siitä kulutuksensa mukaan (energia- ja siirtomaksu). Vesimaksu voi määräytyä taloyhtiön määräämän henkilölukuun perustuvan kuukausimaksun tai asuntokohtaisen kulutuksen mukaan, jos asuntoon on asennettu huoneistokohtainen vesimittari. Toimistollamme saat tehtyä edullisen Fortumin sähkösopimuksen.

Onko kotivakuutus pakko ottaa?

Pääsääntöisesti kaikissa kohteissamme edellytetään laajaa kotivakuutusta. Toimistoltamme saat otettua sähkösopimusen teon yhteydessä myös Fortumin uuden kotivakuutuksen edulliseen hintaan. Katso lisää kotivakuutuksesta kohdasta kotivakuutus ja sähkösopimus.

Mitä tarkoittaa vuokravakuustili?

Vuokralainen avaa omalla nimellään pankissa vuokravakuustilin, jonne hän tallettaa vuokrasopimuksen mukaisen rahavakuussumman. Pankki sulkee tilin, eli vuokralainen ei voi nostaa varoja tililtä vuokrasuhteen aikana. Vuokranantaja voi käyttää vakuutta maksamattomien vuokrien kattamiseen tai vuokralaisen huoneistolle aiheuttamien vahinkojen korjaamiseen.

Vuokrasuhteen päättyessä vaateitta vuokranantaja vapauttaa vakuuden kuittaamalla panttausilmoituksen ja toimittaa sen joko pankkiin tai vuokralaiselle. Tämän jälkeen vuokralainen voi käydä nostamassa tililtä vakuussumman kertyneine korkoineen tai jättää varat tilille tulevaa tarvetta odottamaan ja korkoa kasvamaan.

Saako alaikäinen vuokrattua kauttanne asunnon?

Alaikäisyys ei ole este asunnon vuokraamiselle. Tarvitsemme kuitenkin huoltajasi suostumuksen. Huoltaja myös allekirjoittaa sopimuksen tai tulee siihen takaajaksi ja vastaa asunnon velvoitteista siihen asti kunnes olet täysi-ikäinen.

Vaikuttaako luottohäiriömerkintä asunnon saantiin?

Useimmissa tapauksissa vuokranantajat edellyttävät puhtaita luottotietoja, ja merkinnät vaikuttavat laajuudestaan riippuen huomattavastikin asunnon saamiseen. Jos tiedät, että sinulla on merkintöjä, kerro se välittäjälle etukäteen. Kerro myös miten merkinnät ovat tulleet ja ovatko ne hoidossa ja valmistaudu, että pystyt antamaan vahvemman vakuuden. Rahavakuuden lisäksi henkilötakaus on usein hyvä lisä.

Mikä on henkilötakaus?

Henkilötakauksessa raha ei liiku, vaan takauksesta tehdään kirjallinen sopimus. Henkilötakaus on verrattavissa pankkilainan takaukseen: mikäli vuokralainen ei maksa vuokraansa, takaaja on velvoitettu maksamaan. Takaajalta voidaan myös periä vuokrasuhteen päättymisen jälkeen vuokran lisäksi muut vuokralaiselle kuuluvat velvoitteet, kuten asunnon siivouskulut tai asunnon rikkoutumisesta aiheutuneet kulut. Takaajana on usein vuokralaisen huoltaja. Henkilötakaus vaaditaan yleensä rahavakuuden lisäksi, jos vuokralainen on alaikäinen. Mikäli asunnossa on henkilötakaus mahdollinen, se on yleensä mainittu asuntoilmoituksessa. Tarkista omasta OVV-toimistostasi asunnon hakuvaiheessa, hyväksyykö vuokranantaja henkilötakauksen vakuuden muodoksi.

Hyväksytäänkö sosiaalitoimen maksusitoumus vuokravakuudeksi?

Saatetaan hyväksyä tapaus- ja kaupunkikohtaisesti. Ilmoita jo hakemusta tehdessäsi mikäli sellaista harkitset ja kysy tarkemmin omasta OVV-toimistostasi.

Ovatko lemmikit tervetulleita asuntoihin?

Lemmikin hyväksyminen asuntoon vaihtelee tapaus- ja asuntokohtaisesti. Useimmiten asuntoon ei oteta lemmikkejä siksi, että siihen voisi myöhemmin muuttaa allerginen henkilö. Valitettavasti vuokranantaja ei myöskään joskus halua lemmikkejä asuntoon, koska aiempien vuokralaisten lemmikit ovat aiheuttaneet häiriöitä ja tuhoja. Vuokralainen on kuitenkin aina velvollinen korjaamaan tai korvaamaan omasta tai lemmikkinsä asumisesta kohteelle aiheutuneet vauriot.

Miksi en saa tietoja välityksessä olevista asunnoista, vaikka olen tehnyt hakuvahdin / toimeksiannon?

Siihen voi olla kolme pääsyytä: tekninen vika, hakusi on vanhentunut tai antamasi sähköpostiosoite on virheellinen. Mikäli hakusi alkoi myöhemmin kuin neljä kuukautta sitten (ja sait asunnonhakutoimeksiannon täyttämisen jälkeen sähköpostiosoitteeseesi vahvistuskuittauksen), ota yhteyttä paikkakuntasi toimistoon.

Kuinka saan avaimet uuteen asuntoon?

Useimmin saat avaimesi vuokrasuhteen alkaessa OVV Asuntopalveluiden toimistolta. Vuokranantaja, edellinen vuokralainen tai taloyhtiön isännöitsijä tai huoltomies voivat joissakin tapauksissa myös luovuttaa vuokraamasi asunnon avaimet. Saat avaimet sen jälkeen, kun olet järjestänyt vakuuden ja/tai mahdollisen henkilötakauksen ja kotivakuutuksen kuntoon ja olet toimittanut näistä todisteet toimistolle. Mikäli vakuutena on pankin panttaussitoumus, se pitää olla toimitettuna toimistolle.

Miten irtisanon asuntoni?

Vuokrasopimus irtisanotaan kirjallisesti. Vuokralaisen irtisanomisaika on aina yksi täysi kalenterikuukausi. Esimerkiksi jos irtisanot asuntosi 15. helmikuuta, vuokrasuhde päättyy 31. maaliskuuta. Katso lisää irtisanomisesta kohdasta irtisanominen.

Olen irtisanonut asuntoni. Milloin on muuttopäivä ja mihin palautan avaimet?

Muuttopäivä on lain mukaan vuokrasopimuksen päättymispäivän jälkeinen arkipäivä. Jos siis sopimuksen päättymispäivä on perjantai, on muuttopäivä maanantai. Mikäli maanantai on pyhäpäivä, muuttopäivä on tiistai. On myös mahdollista sopia muuttopäivästä siten, että muuttopäivä on sopimuksen päättymispäivä, jolloin huoneisto on luovutettava siivottuna kokonaan vuokranantajan käytettäväksi jo muuttopäivänä. Tällöin vuokrasopimuksesta on kuitenkin käytävä yksiselitteisesti ilmi, mitä muuttopäivästä on sovittu. Vuokrasopimuksessa voi esimerkiksi lukea: ”Asunto on luovutettava vuokrasuhteen päättymispäivänä siivottuna ja edelleenvuokrauskunnossa”.

Avaimet palautetaan useimmiten toimistollemme, ellei vuokranantajan kanssa ole muuta erikseen sovittu.

Auttaako OVV Asuntopalvelut vuokrasuhteen aikana tulevissa ongelmissa?

Kyllä auttaa! Palvelemme sinua koko vuokrasuhteesi ajan kaikissa vuokraukseen liittyvissä ongelmissa. Älä jää itse murehtimaan, vaan ota viipymättä yhteys paikkakuntasi toimistoon. Ongelmat on yleensä helpointa ratkaista tuoreina.