5 haastetta, joita ulkomaille muuttaja kohtaa - OVV Asuntopalvelut

5 haastetta, joita ulkomaille muuttaja kohtaa

30.11.2016

Moni suomalainen haaveilee muutosta ulkomaille. Osa haaveilee karistavansa kotimaan pölyt jaloistaan kokonaan, osa taas puolestaan haaveilee lyhyemmästä irtiotosta ulkomailla. Monet muuttavat nykyään työn perässä, ja opiskelu ulkomailla on myös yksi suosituimmista keinoista nähdä maailmaa. Iso osa opiskelijoista lähtevee vaihtoon, osa suorittaa koko tutkinnon ulkomailla.  Syitä on monia – usein Suomesta lähdetään kuitenkin haaveita toteuttamaan tai parempien mahdollisuuksien perässä kuin puhtaan pakon edessä.

Lähes jokainen ulkomaille muuttaja kokee haasteita ja jonkinasteisen kulttuurishokin jossain vaiheessa uudessa kotimaassaan. Myös minä, 10 vuotta ulkomailla ja monessa eri maassa asunut. Joka kerta uusi maa yllättää, opettaa, aiheuttaa harmaita hiuksia – ja antaa aihetta iloon.

Olen koonnut alle viisi yleistä haastetta ulkomaille muutettaessa, ja niihin varautuminen ennen muuttoa saattaa helpottaa etenkin ensikertalaisen kulttuurishokkia.

1 Muista, että uuteen kulttuuriin totuttelu vie aina aikaa

Uusi ympäristö on samalla äärettömän mielenkiintoinen sekä haastava. On tavallista, että ensi kuukaudet kuluvat kuherruskuukautta viettäessä, ja sen jälkeen iskee jonkinasteinen kulttuurishokki. Arki alkaa, elämä alkaa asettua uomiinsa ja muuttaja huomaa ympärillään kohdemaan kulttuurin nurjatkin puolet. Byrokratia (sosiaaliturva, asukkaaksi rekisteröinti jne.) voi turhauttaa, etenkin jos kielitaito ei ole vielä sujuvalla tasolla.

Joku on joskus viisaasti sanonut, että ensimmäinen vuosi on se vaikein. Allekirjoitan tämän täysin. Vuoden jälkeen olen lähes poikkeuksetta alkanut olla sinut asuinpaikkani kanssa, omat kuviot ovat löytyneet ja piirit ovat jokseenkin muotoutuneet. Oudotkin tavat, jotka alussa aiheuttivat hämmennystä, alkavat tuntua tutuilta. Esimerkiksi Saksaan muuttaessani minua oudoksutti suunnattomasti se, että käteistä tuli olla mukana kaikkalla – edes ravintolat eivät aina hyväksyneet korttimaksuja. Nyt tähän on kuitenkin tottunut, ja käteistä on aina varattuna taskun pohjalla. Systeemiä vastaan ei kannata taistella.

2 Varaudu siihen, että ihmissuhteet muuttavat muotoaan

Perhettä ja ystäviä tulee ulkomailla helposti ikävä. Päivittäiset kuulumiset vaihtuvat kasvokkain tapaamisten sijaan skypepuheluihin sekä whatsapp-viesteihin, ja vaikka ne kuinka käteviä kommunikointitapoja ovatkin, eivät ne korvaa kiireettömiä hetkiä kahvikupin äärellä.

Ystäväpiiri jatkaa elämäänsä Suomessa. Heidän elämänsä on muuttunut vähän, kun taas ulkomaille muuttaneen elämä muuttuu kertaheitolla. Kotimaahan jääneet eivät välttämättä ymmärrä, mitä lähtijä kokee ja tämä saattaa aiheuttaa haasteita ystävyyssuhteissa. Yhteydenpito voi harventua, ja joissan tapauksissa jäädä kokonaan. Oma kokemukseni on, että välimatka tosiaan asettaa haasteensa ihmissuhteisiin, mutta lopulta ne tosiystävät jäävät. Vaikka yhteydenpito ei ole yhtä tiivistä, ei se haittaa vaan juttu jatkuu siitä mihin se viimeksi jäi.

3 Yksinäisyys voi yllättää

Etenkin silloin, kun on vasta saapunut uuteen kotikaupunkiin, yksinäisyys voi iskeä vasten kasvoja. Valmiiksi muodostunut sosiaalinen piiri jäi kotimaahan, ja uusia kontakteja ei vielä välttämättä ole.

Ennen hyvinkin sosiaalinen tapaus voi ulkomailla linnoittautua neljän seinän sisään, ja eristäytyy helposti. Ennen muuttoa kannattaakin jo tutkia internetin kautta tarjolla olevia harrastusmahdollisuuksia ja uusia kontakteja. Facebookissa olevat ulkosuomalaisten ja kansainväliset expatryhmät ovat kullanarvoisia.

4 Kodin löytäminen voi aiheuttaa päänvaivaa

Asunnon etsintä voi aiheuttaa harmaita hiuksia – ulkomaalaisena asunnon löytäminen ei ole aina helppoa.  Ulkomaille muuttaessa kaikkien lempihuonekalujen- ja tavaroiden mukaanotto ei myöskään ole aina mahdollista, ja kaiken voi joutua aloittamaan aivan alusta.

Helpoiten asunto löytyy paikanpäältä, ja onkin muistettava että asunto tulee nähdä ennen kuin siitä maksaa mitään. Väliaikaisratkaisu kohteeseen saapuessa on hyvä ajatus, ja kielitaitoa kannattaa harjoittaa sen verran, että pärjää asuntonäytöissä edes välttävästi. Paikallinen kaveri on myös hyvä lisä näytöille, hän tietää maan tavat. Kannattaakin selvittää jo hyvissä ajoin, mitä dokumentteja asunnon vuokraus kohdemaassa vaatii. Joissain maissa vuokranantaja haluaa jopa nähdä todistuksen työpaikasta tai tiliotteen vuokranmaksukyvyn varmistaakseen.

5 Asumisen taso ei välttämättä vastaa Suomessa totuttua

Suomen haastava ilmasto pitää huolen siitä, että Suomessa asunnot ovat pääosin laadukkaita, hyvin rakennettuja ja lämpimiä.  Maailmalla asuntojen heikompi taso voi yllättää Suomesta tulijan – jopa Euroopan sisällä näkee paljon erilaisia asumisratkaisuja.

Siinä missä esimerkiksi Saksan asunnot ovat suunnilleen samalla viivalla suomalaisten kanssa, Iso-Britanniassa muuttajaa saattaa odottaa järkytys – siellä asuntojen kylmyys ja vetoisuus on talviaikaan arkipäivää. Vietin itse Iso-Britannissa kuusi talvea vilttiin kietoutuneena ja patteriin liimautunena, ja Etelä-Euroopan koleat talvet tarkoittavat usein myös kylmiä sisätiloja. Italiassa suositut laattalattiat vaativat usein töppöset jalkaan sisätiloissakin, ja esimerkiksi 1400-luvulta peräisin olevissa asuintaloissa ei voi olettaa olevan yhtä tehokasta suihkusysteemiä kuin Suomessa. Usko tai älä, kaikkeen kuitenkin tottuu.

 

Ulkomailla asuminen on upea kokemus, ja  haavetta muutosta ei missään nimessä kannata hylätä yllämainittujen syiden takia. Kannattaa pitää mielessä, että ne ovat tuttuja suurimmalle osalle ulkomaille muuttajista – ja osa kulttuurishokkia. On aivan normaalia ärsyyntyä uusista, ihmetystä aiheuttavista asioista.

Lue myös edellinen aiheeseen liittyvä artikkelini Kuinka helpottaa sopeutumista uuteen kaupunkiin ja poimi vinkit!

Leena-Mari Laukkanen

Leena-Mari Laukkanen on alunperin Kuopiosta lähtöisin oleva yrittäjä ja palkittu matkabloggaaja, joka on päätynyt UK:n ja Taiwanin kautta asumaan Saksan Düsseldorfiin. Hän kirjoittaa työkseen kokemuksistaan ulkomailla, ja tekee onlinemarkkinointiin ja bloggaamiseen liittyvää konsultointia.