Matkailijan majoitusvaihtoehdot - OVV Asuntopalvelut

Matkailijan majoitusvaihtoehdot

09.07.2010

Kesälomallaan ihmiset haluavat nähdä ja tutustua eri paikkoihin. Kun matkustaa, niin tarjolla on monia eri majoitusmahdollisuuksia. Olen viettänyt jo neljä eri kesää Ahvenanmaan saaristossa, Kökarin saarella työskennellen vierasvenesatamassa ja leirintäalueella, Sandvik Gästhamn och Campingissa. Meillä vierailija voi valita yöpyykö omassa veneessä, yöpymismökissä, asuntoautossa ja/tai –vaunussa tai tuleeko telttailemaan meille. Jokaisessa näissä yöpymismahdollisuuksissa on oma viehätyksensä.

Vene ja matkailuauto on siitä mukavia majoitusvaihtoehtoja, että oma keittiö ja kylpyhuone kulkevat mukana, kuten myös ovat sängyt. Yleensä mukaan mahtuu jotain vähän ylimääräistäkin, joten pakkaamiseen ei tarvitse ihan kamalasti laittaa ajatusta. Toisaalta ei kannata kuitenkaan liikaa pakata, eihän sitä kaikkea kuitenkaan ehdi käyttää. Jotkut karavaanarit ja veneilijät voivat viipyä yhdessä paikassa pidempään ja nauttia paikallisen saaren tarjonnasta; luonnosta, ravintoloista, ihmisistä ja siitä kiireettömyydestä, jota monet lomaltaan hakevat. Vaikka vene tai asuntoauto voikin olla mukava, niin yleensä yöpyminen niiden kanssa eri satamissa ja leirintäalueilla maksaa enemmän kuin teltalla.

Telttailijoita on eri lähtöön. Jotkut tulevat autolla ja laittavat teltan pystyyn auton viereen, toiset tulevat pyörillä. Jotkut nukkuvat autossaan, esimerkiksi pakettiautossa. Telttamatkailija saa yleensä halvemman majoituksen, mutta miinuksena on se, että pitää esimerkiksi pakata nukkumapaikka aina seuraavaan paikkaan siirtyessä. Mukaan ei mahdu muuta kuin välttämätön. Varsinkaan pyörällä ei jaksa ihan hirveitä määriä kuljettaa. Autoon mahtuu toki  vähän enemmän tavaraa, mutta ei siihenkään ihan kamalasti paikkoja ole käytössä. Pystytetty teltta ja sen lähiympäristö kertoo paljon henkilöistä, jotka siinä majoittuvat. Hyvin sporttisilla telttailijoilla on viimeisen päälle olevat virtaviivainen teltta, joka suoraa niin tuulelta ja sateelta. Teltan vieressä on pari uudehkoa, hyvin hoidettua, pyörää. Myöskään mitään ylimääräistä tavaraa ei teltan lähitienoilla ole. Yleensä tällaiset telttailijat ottavat mukaan vain minimin, koska ovat harjaantuneita telttamatkustajia.

Perheet, jotka telttailevat, ovat usein liikeellä autolla ja tietenkin isommalla teltalla. Varsinkin pienten lasten kanssa matkustavat liikkuvat autolla, koska mukaan tarvitaan tilaa lasten vaatteille ja tarvikkeille. Teltan läheisyydessä on usein myös lasten leluja, pyöriä ja muita tarvikkeita, joista tunnistaa asumuksen lapsiperheelle kuuluvaksi. Viimeisenä telttailijaryhmänä voisi sanoa olevan harrastelijatelttailijat. Sellainen ryhmä, joka silloin tällöin lähtee telttailemaan, vaikka varusteet ei ole niin viimeisen päälle. Mutta ei heitä myös se haittaa. Pääasia on kokemus.

Yöpymismökit ovat edullinen vaihtoehto niille, jotka haluavat varmasti oman katon päänsä päälle yöllä, mutta eivät liiku asuntoautolla tai veneellä. Yöpymismökeissä on yleensä sängyt, peitto ja tyynyt ja pieni pöytä tuoleineen. Suihku ja keittiötilat ovat alueen huoltorakennuksissa. Hyvistä mökeistä onkin paljon kysyntää, varsinkin jos ilma on sateinen ja kylmä. Mökit ovat valmiina ja niistä pääsee nauttimaan saman tien oven avattuaan. Ei tarvitse telttaa pystyttää tai asuntoautoa parkkeerata. Toisaalta yöpymismökki on kaikista mainituista majoitusvaihtoehdoista se kallein.

Se miten kukin majoittuu omalla lomallaan, on jokaisen oma valinta. Jokaisessa eri majoitusvaihtoehdossa on oma viehätyksensä. Hyvän loman takaa matkailijan avoin asenne ja hyvä alkusuunnittelu. Lomalla ei pitäisi mihinkään olla kiire. Joustavuus on loman yksi avaintekijöistä. Kun seuraavan kerran suunnittelet matkaa kotimaassa, niin mieti olisiko joku yllä mainituista vaihtoehto majoittumiselle, eikä esimerkiksi hotelli.