Vakuuden palautus vuokralaiselle - OVV Asuntopalvelut

Vakuuden palautus vuokralaiselle

24.03.2016

Tuttu tilanne – vuokralainen on muuttamassa pois nykyisestä vuokra-asunnostaan, ja olisi aika maksaa uuden huoneiston vakuus. Varsinkin opiskelijoille kyseessä saattaa olla melko tukala paikka, etenkin jos puhutaan useamman kuukauden vuokraa vastaavasta rahallisesta vakuudesta. Samaan aikaan kun venytetään penniä, jotta saadaan toimitettua uusi vakuus, lojuu edellisestä asunnosta maksettu vakuus vuokranantajan tilillä. Ja entä jos rahoja ei ala kuulua eikä näkyä?

Viime aikoina on alkanut huolestuttavasti yleistymään tilanne, jolloin vuokralaiset joutuvat suoranaisesti penäämään vuokranantajiltaan vakuuksia takaisin. Laki sanoo, että vuokranantajan tulee palauttaa vakuus viipymättä vuokrasuhteen päätyttyä, mikäli kaikki velvoitteet on normaalisti hoidettu eikä asunnolle ole aiheutettu vahinkoa. Luonnollisesti ”elämän jälkiä”, eli niin sanottua tavanomaista kulumista tulee väkisinkin, eikä vuokranantaja voi pidättää vakuutta niihin vedoten itsellään. Jos taas asunnossa on huomauttamista esimerkiksi loppusiivouksen kannalta, kuuluu Hyvän Vuokratavan mukaisesti antaa edelliselle vuokralaiselle mahdollisuus käydä korjaamassa jälkiään. Mikäli huoneistossa on esimerkiksi selvästi rikottu jotakin, tulee vuokranantajan pystyä todistamaan, että se on vuokralaisen aiheuttamaa. Toki tämä toimii myös päinvastoin – vuokralaisen täytyy puolestaan todistaa, ettei ole vastuussa aiheutuneesta vahingosta.

Vuokralaisten tulisi ymmärtää, että vakuus ei voi ilmestyä tilille heti vuokrasuhteen päättymispäivänä. Vuokralaisen kannattaa aktiivisesti heti vuokrasuhteen päätyttyä muistuttaa vuokranantajaa vakuuden palautuksesta ja pitää huoli, että on ilmoittanut vuokranantajalle tilinumeronsa, johon vakuuden voi palauttaa. Kun asunto on tyhjillään, vuokranantajan tulisi käydä tarkistamassa asunto muutaman päivän kuluessa ja todeta, onko huoneisto asiallisessa kunnossa. Mikäli kaikki näyttää olevan kunnossa, on vuokranantaja velvollinen palauttamaan vakuuden takaisin vuokralaiselle. Useimmiten vuokralaisia neuvotaankin odottelemaan rauhassa parisen viikkoa. Jos kahden viikon jälkeenkään vakuutta ei ala kuulua, kannattaa ottaa vuokranantajaan reilusti yhteyttä ja kysyä missä mennään.

Mikäli vakuus on siirretty pankkiin avatulle erilliselle vuokravakuustilille, vuokranantajan tulee vapauttaa varat allekirjoittamalla panttaussitoumus, joka hänelle on toimitettu vuokrasuhteen alussa. Myös tässä tilanteessa kannattaa pitää maalaisjärki kädessä, sillä rahojen siirtymiseen tililtä toiselle voi mennä useampi pankkipäivä.

Yleisenä sääntönä vakuuden palautuksen kanssa voidaan siis pitää maltti vuokralaisen puolelta ja ripeys vuokranantajan puolelta – näin säästytään monilta pattitilanteilta!

Mariia Ikonen, LVV, OVV Asuntopalvelut Kuopio