Vinkkejä vuokra-asunnon metsästykseen - OVV Asuntopalvelut

Vinkkejä vuokra-asunnon metsästykseen

07.09.2010

Vuokra-asunnon löytäminen syksyllä ei ole helppoa.  Hyviä sopuhintaisia asuntoja elo-syyskuussa on tarjolla liian vähän suhteessa hakijoihin ja taistelu hyvistä kohteista kiristää monen hermoja.  Asuntosijoittajalle syksy on hyvää aikaa – onhan hyviä vuokralaisehdokkaita tarjolla runsaasti.

Miten parantaa mahdollisuuksiaan tulla valituksi vuokralaiseksi? Lähes aina vuokranantaja hakee vuokralaista, joka ei aiheuta häiriöitä, pystyy maksamaan vuokransa ajallaan ja on valmis vuokraamaan asuntoa pitemmäksikin aikaa.  Asuntosijoittaja pyrkii välttämään tilannetta, jolloin vuokralainen irtisanoo asunnon keväällä, sillä silloin on vaikeampaa löytää uutta vuokralaista. Niinpä valintaprosessissa usein hyljeksitään seuraavana keväänä valmistuvia tai vuokralaisehdokkaita, jotka irtisanovat asunnon keväällä välttääkseen kesäajan vuokrat. Siksi keväällä valmistuvan kannattaa visioida vuokranantajalle tulevaisuuttaan: aikomus jatkaa opintoja, hakea töitä samalta paikkakunnalta tai mennä armeijaan.  Näin voi luoda mielikuvaa vähintään kesän yli jatkuvasta vuokrasuhteesta. Kunnollisuuttaan ja luotettavuuttaan pystyy parhaiten todistamaan hallitsemalla hyvät käytöstavat, omistamalla puhtaat luottotiedot ja kertomalla avoimesti itsestään ja perheestään.  Hyvät harrastukset nostavat myös aina pisteitä.

Valitettavasti usein pisteitä laskevat lemmikkieläimet. Vaikka vuokranantaja suhtautuisi suopeasti koiriin ja kissoihin, vuokralaista valitessaan hän kuitenkin usein ottaa eläimettömän ehdokkaan, jos tarjokkaita on paljon.  Monella vuokranantajalla on huonoja kokemuksia haukkuvista naapureita häiritsevistä koirista, tapetteja repivistä kissoista ja lemmikkieläinten hajusta, joka jättää jälkensä asuntoon yhtä pahasti kuin tupakka.  Toisaalta lemmikkieläimen hyvä hoitaminen vaatii elämältä säännöllisyyttä ja vastuullisuutta eikä alituinen yökerhoissa hyppääminen onnistu. Kannattaa siis vakuuttaa olevansa hyvä ja vastuuntuntoinen lemmikkieläimen pitäjä ja kertoa, jos kissalla on raapimispuu tai jos kouluttaa koiraansa aktiivisesti.

Mikäli on onnistunut hankkimaan luottotietomerkintöjä, asunnon saaminen kovassa kisassa on todella vaikeaa.  Vuokranantajan on vaikea luottaa vuokralaisehdokkaaseen, jolta on jäänyt laskut maksamatta ennenkin ja joka yrittää vakuuttaa, että kyllä sossu maksaa kaiken.  Jos on saanut maksumerkintöjä ja niille on hyvä syy, se kannattaa kertoa avoimesti.  Mikäli on nuori ja vanhemmat takaavat vuokranmaksun, myös se voi myös hieman auttaa.

Pitkän matkan vuoksi kaikilla ei ole mahdollisuutta käydä katsomassa asuntoa. Usein vuokranantaja kuitenkin mieluummin vuokraa asunnon sellaiselle, joka asunnon on nähnyt. Tällöin vuokralainen itse esittäytyy ja toisaalta hän tietää mitä on vuokraamassa eli turhia valituksia ja pettymisiä ei tule.  Jos henkilökohtainen käynti ei onnistu, on hyvä, jos edes tuttava voi käydä katsomassa asuntoa ja jos pystyy lähettämään sähköpostitse vuokranantajalle kuvansa ja hakemuksensa.  Mikäli vuokranantaja näyttää itse asuntoa ja asunnon katsojia on paljon, kannattaa pohtia miten erottua muista hakijoista.  Vuokranantajan kättely ja asiallinen esittäytyminen toimii paremmin kuin äänekkyys ja muiden hakijoiden mustamaalaaminen.  Kun hakija on nuori, näytöllä mukana olevat asialliset vanhemmat usein luovat mielikuvaa luotettavuudesta ja näin auttavat asunnon saamisessa.  Tupakalta haisevat epäsiistit ystävät eivät auta asunnon saamisessa, mutta siisti kiva kaveri ”makutuomarina” voi hyvinkin olla eduksi.

Joskus asunnon saaminen on vain tuurista kiinni ja riittää, että on oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Yllättäen valinnan voi ratkaista se, että on syntynyt samalla paikkakunnalla kuin vuokranantaja tai koira on samaa rotua kuin vuokranantajalla ja yhteistä tarinaa löytyy.  Mutta joskus vain käy niin, että haluamaansa asuntoa ei onnistu saamaan ja on pakko ottaa vastaan asunto, joka ei vastaa toiveita tai joutuu majailemaan kaverien luona vähän aikaa.

Kiihkeästä asunnonhausta huolimatta kannattaa pitää järki päässä. Joskus vuokranantajat hyödyntävät syksyn asuntopulaa ja nostavat sijoitusasuntonsa vuokran ylihintaiseksi. Jos vuokralainen vielä suostuu tekemään vuoden määräaikaisen vuokrasopimuksen, hätäily tulee todella kalliiksi.  Talvella ja keväällä on helpompi löytää inhimillisen hintainen asunto, mutta jos on kiinni määräaikaisessa sopimuksessa, asunnon vaihtaminen on lähes mahdotonta. Asuntojen hintoja kannattaa seurailla ja kirjautua hakijaksi vaikka OVV.COM:n sivuilla, niin hahmottaa paremmin mitä asunnosta kannattaa maksaa.   Ruuhka-aika on kuitenkin nopeasti ohi ja yleensä jo loka-marraskuussa tilanne palaa normaaliksi. Jos heti ei tärppää, asunnon hakua kannattaa jatkaa ja usein sitkeys palkitaan kivalla unelmakämpällä.

Pirjo Timonen