Mitä tehdä, kun vuokranmaksupäivänä ei löydy rahaa vuokranmaksuun? - OVV Asuntopalvelut

Mitä tehdä, kun vuokranmaksupäivänä ei löydy rahaa vuokranmaksuun?

15.02.2015

Ota yhteyttä vuokranantajaasi ja kerro tilanne. Kerro miksi et pysty maksamaan vuokraa eräpäivänä ja milloin pystyt sen maksamaan. Kysy myös haluaako vuokranantajasi, että maksat viivästyskorkoa myöhästyneelle vuokralle. Viivästyskorko on nykyisillä koroilla marginaalisen pieni, mutta oma aktiivinen asenteesi todennäköisesti jo rauhoittaa vuokranantajaa. Jokaiselle voi syntyä yllättäviä rahanmenoja, mutta asunto ja vuokran maksun täytyy olla ensisijaisia.

Maksettua vuokravakuutta ei voi käyttää maksamatta jääneen vuokraan ”kuittaukseksi”. Vakuuden on oltava vuokrasuhteen panttina koko vuokrasuhteen ajan ja se palautetaan, kun vuokrasuhde päättyy ja kaikki on kunnossa. Mikäli vuokrasuhteen päättyessä on jotain velkaa, sitten vuokranantaja voi käyttää vakuutta velan kuittaukseksi.

Velan takaisin maksusta kannattaa pyrkiä sopimaan vapaaehtoisesti ja pitämään tiukasti kiinni lupauksestaan. Tarvittaessa kannattaa olla yhteydessä sosiaalitoimeen ja neuvotella asiasta sosiaalityöntekijän kanssa. Sosiaalitoimi haluaa ensisijaisesti auttaa, että et joudu asunnottomaksi, mikäli väliaikaiseen maksukyvyttömyyteen on selkeä syy.

Useimmiten häätö syntyy, kun ei halua neuvotella osapuolten kanssa eikä suostu vastaamaan vuokranantajan yhteydenottopyyntöihin. Mikäli asunto on liian kallis suhteessa maksukykyyn, kannattaa irtisanoa asuntoa ja etsiä edullisempi asunto.