Hyvä välittäjä tuntee taloyhtiön - OVV Asuntopalvelut

Hyvä välittäjä tuntee taloyhtiön

04.02.2015

Taloyhtiöitä on moneen lähtöön kuten ihmisiäkin, jotka niitä pyörittävät. Joskus taloyhtiön ilmapiirin luo aktiivinen hallituksen puheenjohtaja, joka haluaa huolehtia, että kaikki on kunnossa, ja että talossa eletään kaikkien kannalta hyvin ja sopuisasti. Joskus taloyhtiön ilmapiirin luovat muutamat pitkäaikaiset asukkaat, joille uudet asukkaat ovat uhka, jotka horjuttavat heidän valtaansa, ja talossa vallitsee reipas ja aito kyttäyshenki.

Remontteihin suhtaudutaan eri taloyhtiöissä eri tavoin. Joskus taloyhtiön hallitus ja puheenjohtaja ovat aktiivisia ja huolehtivat , että tarpeelliset remontit tehdään tarpeen mukaisesti, jotta talossa kaikki on varmasti kunnossa. Remontteja ei pelätä vaan ne tehdään mieluummin vaikka hieman etuajassa. Joskus taloyhtiön hallitus pyrkii välttämään remontteja viimeiseen asti ja tekee ainoastaan sen mikä on pakko, ja vasta, kun vaihtoehtoja ei enää ole.

Kun sijoittaja on ostamassa uutta asuntoa, on tärkeää, että hän myös tietää miten taloyhtiössä hoidetaan asioita. Taloyhtiöön vuosia vuokralaisia välittänyt vuokravälittäjä on oppinut tuntemaan taloyhtiön tavat ja asioiden hoitotavat. Hän tuntee myös isännöitsijän ja tietää mistä narusta vedetään, jotta asiat etenevät. Hän tietää, milloin valitus vuokralaisesta on todennäköisesti turha ja milloin siihen on suhtauduttava vakavasti.
Kokenut vuokravälittäjä on asuntosijoittajan kaveri. Joskus uuden sijoituskohteen voi onnistua hankkimaan edullisesti, kun myyjä on väsynyt siihen, että taloyhtiössä valitetaan aina vuokralaisesta. Uuden omistajan ja asuntosijoittajan ei tarvitse alistua taloyhtiön henkeen vaan hän voi reippaasti pitää puolensa ja luoda taloon uutta ilmapiiriä. Taloyhtiön tunteva vuokravälittäjä voi auttaa asuntosijoittajaa turhien valitusten selvittelyssä ja auttaa vuokralaista löytämään paikkansa taloyhtiössä. Turhat valittajat menettävät voimansa, kun uskottavuus katoaa.

Aktiivinen asuntosijoittaja taloyhtiön hallituksessa on tärkeä. Taloyhtiötä eivät saisi johtaa vain ne, jotka asuvat talossa, vaan sijoittajan näkökulma on tärkeä varsinkin remonttien rahoituksessa ja kirjanpidollisessa käsittelyssä. Monessa taloyhtiössä asuntosijoittajia osakkeenomistajista saattaa olla jopa puolet, joskus jopa enemmän. Valitettavasti asuntosijoittajat ovat usein hyvin passiivisia taloyhtiön hallinnossa, vaikka kysymys on ison omaisuuden hoidosta. Ei kuitenkaan pitäisi olla lainkaan yhdentekevää, miten 100.000 euron omaisuutta hoidetaan.

Kokenut vuokravälittäjä auttaa asuntosijoittajaa huolehtimaan omaisuutensa hoidosta. Hän huolehtii, että asunto on vuokrattu ja, että sitä hoidetaan hyvin. Sopimuksen mukaisesti hän huolehtii asiat taloyhtiöön ja valvoo, että kaikki on kunnossa. Sopimuksen mukaisesti hän myös turvaa vuokratuoton ja valvoo, että kaikki sujuu suunnitelmien mukaisesti.

Pirjo Reinikainen
yrittäjä, LVV, LKV, KiAT
OVV Asuntopalvelut Kuopio