Vuokra-asuntoonko lemmikkieläin? - OVV Asuntopalvelut

Vuokra-asuntoonko lemmikkieläin?

14.05.2015

Moni vuokranantaja miettii mitä tehdä, kun vuokralainen kysyy saisiko ottaa koiranpennun. Joskus taas asunnon lopputarkastuksessa käy ilmi, että vuokralainen on hankkinut kissan, vaikka oli nimenomaan sovittu, että lemmikkejä ei saa asuntoon tuoda. Usein vuokralaisen on vaikea löytää asuntoa, johon oma rakas Mustikin on tervetullut. Miksi lemmikkieläimiä vastustetaan niin usein?

Kuten puoliso, myös lemmikkieläin on osa perhettä ja elämää. Joskus lasta tai puolisoa ei ole elämäänsä saanut ja lemmikkieläin on tällöin entistä tärkeämpi. Jos vuokranantaja haluaa, että vuokralainen tekee asunnosta kodin itselleen ja viihtyy siinä hyvin, miksi kieltää lemmikit niin tiukasti? Jos vuokralainen ei voi asua asunnossa rakkaineen, asunto ei ole koti, vaan väliaikaisratkaisu.

Monella vuokranantajalla on huonoja kokemuksia vuokralaisen koirasta, joka on pureskellut ikävissään jalkalistat, tai koiran ulvonnasta valittavista naapureista. Moni tapettikin on nähnyt parhaat päivänsä vuokralaisen kissan teroitettua niissä kynsiään. Mahdollisesti vuokranantaja on hyväksynyt yhden kissan ja naapurien valittaessa hajuhaitoista rappukäytävässä käykin ilmi, että asunnossa on viisi kissaa. Pitkään yksin jätetty koira voi myös aiheuttaa asuntoon ikävän kosteusvaurion.

Kieltämällä ehdottomasti lemmikkieläimet asunnossa tulee rajanneeksi pois monta hyvää vuokralaisehdokasta. Koiransa hyvin hoitavan on elettävä kunnon elämää, sillä koira vaatii säännölliset ulkoilutukset ja hoidon. Kysymys siis ei oikeastaan olekaan lemmikistä vaan lemmikin omistajasta. Oli lemmikki kissa, koira, hamsteri, kani, tarantella, papukaija tai vaikka boakäärme, itse lemmikillä ei ole merkitystä, vaan sillä miten se hoidetaan.

Kuten muistakin asioista, lemmikkieläimistä kannattaa sopia selvästi vuokrasopimuksessa. Jos asunto halutaan pitää ns. allergiavapaana, jolloin siihen voi muuttaa myös lemmikeille allerginen henkilö, sopimukseen kannattaa kirjata selvästi: lemmikkieläimet on allergiasyistä kielletty. Mikäli vuokralainen tästä huolimatta ottaa allergisoivan lemmikin, se on vuokrasopimuksen purkuperuste.

Vuokrasopimukseen voidaan kirjata, että lemmikkieläimistä tulee sopia erikseen, jolloin vuokranantajalla säilyy kontrolli asian suhteen. Jos on sovittu, että vuokralaisen koira saa muuttaa asuntoon, voi kirjata sopimukseen lauseen: ”Mikäli vuokralaisen lemmikki aiheuttaa häiriötä tai vahinkoa, vuokralainen on vastuussa ja korvausvelvollinen”.

Vuokrasopimukseen voidaan myös kirjata, että ”On sovittu, että vuokralaisen kissa (3v. norjalainen metsästyskissa Yrjö) saa muuttaa asuntoon, mutta muista lemmikkieläimistä on sovittava vuokranantajan kanssa erikseen”. Näin vuokranantaja tietää ja hallitsee tilanteen. Vuokralaisen kanssa sopien, vuokranantaja voi myös käydä huoneistossa katsomassa, että kaikki on kunnossa.

Avoimuus puolin ja toisin on tärkeää. Vuokralaisen kannattaa kertoa suunnitelmistaan hankkia lemmikkieläin, jolloin asioista voidaan selkeästi sopia etukäteen. Vuokralaisen on myös ymmärrettävä, että mikäli vahinkoja tapahtuu, hän on vastuussa ja korvausvelvollinen. Toisaalta vuokranantajan ei kannata aina ehdottomasti kieltää lemmikin hankintaa, sillä hyväksymällä voi edistää vuokralaisen viihtymistä ja vuokrasuhteen jatkuvuutta.

Pirjo Timonen