Ulkomaille muuttamassa? Ota näitä asioita huomioon - OVV Asuntopalvelut

Ulkomaille muuttamassa? Ota näitä asioita huomioon

06.10.2014

Uskallan väittää, että monelle muutto on asia, joka koetaan enemmän negatiiviseksi kuin positiiviseksi. Ainakin se muuttorumba, eli tavaroiden pakkaaminen ja kuljettaminen asuntojen välillä kuulunee noihin stressia aiheuttaviksi asioiksi.

Suomen rajojen sisällä muuttaminen on yksi suuri operaatio, mutta kun muuttokuorma suuntaa ulkomaille, on muuttorumbassa yhtäkkiä enemmän huomioitavia asioita. Olen muuttanut Suomesta ulkomaille sekä tehnyt muuttoja ulkomailla Kerron nyt lyhyesti, mitä ulkomaille muuttajan kannattaa ottaa huomioon muuton koittaessa, omiin kokemuksiini perustuen.

1) Virallisten asioiden hoito

Byrokratia-asiat kannattaa hoitaa kuntoon Suomen päässä ennen lähtöä. Ilmoita muutostasi maistraattiin ja Kelaan, jotka saavat päivitettyä rekisterinsä ilmoituksen tehtyäsi. Mikäli olet opiskelija ja muuttamassa ulkomaille, pysyt Suomen sosiaaliturvan piirissä opiskelusi ajan (kannattaa varmistaa tilanne kuitenkin tapauskohtaisesti Kelalta). Muuten tilanne Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta on kinkkisempi, ellet ole lähdössä esimerkiksi ulkomaan komennukselle yrityksen lähettämänä. Selvitä kohdemaan mahdollinen sosiaaliturvatilanne etukäteen, ja / tai tutki yksityisiä vakuutuksia esimerkiksi terveydenhuollon varalle.

2) Ota selvää uudesta kohdemaasta jo etukäteen

Suosittelen selvittämään heti perille päästyäsi uuden kotikaupunkisi tärkeimmät osoitteet, kuten esimerkiksi sairaalan sijainnin sekä reitin sinne. Ihan varmuuden vuoksi. Uudessa kulttuurissa esimerkiksi taksin tilaaminen saattaa olla hankalampaa kuin etukäteen arvaakaan, ja julkinen liikennekin luultavasti toimii aivan eri tavalla kuin Suomessa. Selvitä lähimmät kaupat ja tutki, missä saa puhelinliittymän avattua helpoiten. Selvitä myös paikallisia tapoja ja käytäntöjä, mikä helpottaa kommunikointia naapureiden ja paikallisten kanssa.

3) Vakuutusasiat

Lyhyemmille muutoille (esim vaihto-opiskelu) kannattaa tiedustella Suomen päässä vakuutusyhtiöiden tarjoamia pidennettyjä matkavakuutuksia. Pysyvämpien ja pidempien muuttojen kohdalla kannattaa tutkia kohdemaassa tarjottavia vakuutuksia ja vertailla niiden hintoja ja ominaisuuksia – esimerkiksi katoavien tavaroiden ja asunnon varalle. Käytännöt vaihtelevat maittain, joten niistä on hyvä ottaa selvää etukäteen. Joissain maissa vuokranantaja vastaa asunnon vakuuttamisesta, mutta vuokralainen on vastuussa tavaroistaan. Joissain maissa on vuokralaisen tehtävä hoitaa kotivakuutusasiat kuntoon itse.

Jos saan yhden neuvon antaa, on sen oltava tämä: Älä koskaan matkusta ilman vakuutusta, ja vakuuta aina kaikki tavarasi ja kotisi. Niin kotona kuin tien päälläkin. Olen nähnyt liian monta kertaa tilanteen, jossa puhelin varastetaan ja ilman vakuutusta sitä ei tietenkään kukaan korvaa.

4) Tavaran määrä

Karsi tavaraa niin paljon kuin mahdollista ennen muuttoa. Muuttokuorma kauas kulkee yleensä lentokoneen ruumassa, joten mitä vähemmän tavaraa, sen parempi. Mikäli kaikki tarvittava tavara ei mahdu muutamaan matkalaukkuun, on mahdollista laittaa tavaraa tulemaan perässä rahtina kuljetuspalveluita käyttäen. Se ei aina ole kuitenkaan kovin edullista – kuuluisa sanonta vähemmän on enemmän pätee tähän tilanteeseen paremmn kuin hyvin. Ellet satu olemaan sikäli onnekkaassa tilanteessa, että esimerkiksi yrityksesi kustantaa muuton.

5) Yhteydenpito kotiin / sosiaaliset suhteet uudessa maassa

Ulkomaille muuttaessa on luonnollista, että yhteydenpito perheeseen ja ystäviin vähenee. Jokapäiväinen kanssakäynti vähenee, ja sosiaalisen median sekä netin merkitys suurenee. Maailma on kuitenkin melko pieni tänä päivänä, ja ihmisiin on helppo pitää yhteyttä, joten kannattaa ottaa siitä kaikki hyöty irti. Skype-puhelu tai FaceTime on ilmainen keino soittaa videopuheluita, ja ne tuo läheiset helposti osaksi elämää ulkomailla. Älä jätä tätä käyttämättä, sillä mikään ei korvaa perhettä eikä ystäviä kotimaassa.

Toisekseen, on hyvä hankkia paikallisia kontakteja uudessa maassa. Joko suomalaisia, joilta voi kysellä vinkkejä ja tapaamisia (netissä on paljon ulkosuomalaisten Facebook-ryhmiä) tai paikallisia. Ilmoittaudu vaikka jumppaan tai mene paikalliseen järjestötoimintaan mukaan – alku on helpompaa kun on seuraa ja samalla vinkkejä uusista jutuista.

Ulkomaille muutossa on paljon muuttujia, että on hyvä miettiä etukäteen mitä tekee ja milloin – se laskee huomattavasti stressitasoa ja helpottaa lähtöä. Käytännön asiat tulee hoitaa, kuten manitsin, mutta kannattaa myös ottaa huomioon sosiaaliset suhteet kotona ja uudessa maassa. Niitä ei kannata missään nimessä laiminlyödä, sillä ne ovat suuri osa sopeutumista.

Leena-Mari Laukkanen

Leena-Mari Laukkanen on alunperin Kuopiosta lähtöisin oleva yrittäjä ja palkittu matkabloggaaja, joka on päätynyt UK:n ja Taiwanin kautta asumaan Saksan Düsseldorfiin. Hän kirjoittaa työkseen kokemuksistaan ulkomailla, ja tekee onlinemarkkinointiin ja bloggaamiseen liittyvää konsultointia.