Asunnon vuokraaminen matkakohteesta - OVV Asuntopalvelut

Asunnon vuokraaminen matkakohteesta

17.09.2015

Kuopiolaislähtöinen, nykyisin Bilbaossa asuva matkabloggaaja Leena-Mari Laukkanen kertoo, miksi asunnonvuokraus reissun päällä on hyvä juttu. Leena-Marin blogi London and Beyond on yksi Suomen suosituimmista matkablogeista.

Asunnon vuokraaminen matkakohteesta mahdollistaa elämisen paikallisen tavoin

Asuntojen vuokraaminen matkakohteesta on alati kasvava trendi matkailijoiden keskuudessa. Matkakohteesta halutaan nykyään vuokrata asunto omaan käyttöön, elää kuin paikallinen ja kokea näin matkakohde aidoimmillaan.  Asunnon vuokraaminen on tänä päivänä helpompaa kuin koskaan ennen ja mahdollisuuksia asunnon vuokraukseen on lukuisia. Asunto vuokrataan usein siihen erikoistuneiden yritysten kautta (suosituimpina esimerkiksi Airbnb ja Wimdu), ja ne toimivat välikätenä paikallisten asunnontarjoajien ja vuokralaisten välillä. Valinnanvaraa on runsaasti: miltä kuulostaisi esimerkiksi kaunis asunto omalla terassilla Lissabonissa tai japanilaistyylinen huoneisto Tokiossa?

Majoitus voi järjestyä matkakohteesta myös maailmalla suosiota saavuttaneella house swap -tyylillä, eli vaihtamalla asuntoja päikseen toisen perheen kanssa loman ajaksi. Tämä mahdollistaa hyvinkin edullisen matkailun, sillä majoitus ei tee suurta lovea budjettiin.

Omat kokemukset asunnon vuokramisesta matkakohteessa

Vuokrasin itse huoneiston viikoksi Pariisista kesäkuussa ja olin erittäin tyytyväinen viikkooni pariisittarena. Pariisilaisasuntoni oli yksiö, studio, ja se sijaitsi Pariisin yhdeksännessä kaupunginosassa. Asunto oli juuri sellainen, jossa voin kuvitella (hieman kadehtimieni) aitojen pariisilaisten asuvan. Naapurustossa oli lukuisia kahviloita, ravintoloita, supermarketteja, lihakauppoja sekä viinibaareja. Sekä tietysti leipomoita, joita Pariisissa löytää lähes jokaisesta kadunkulmasta. Yhdeksäs kaupunginosa oli täynnä elämää ja tervehdin usein talossani asuvaa, patonki kädessä kulkevaa rouvaa rikkinäisellä ranskallani niin kuin tuossa talossa oleilu olisi ollut minulle maailman luonnollisin asia. Kävin kaupassa paikallisten asukkaiden tavoin, ja minusta oli aivan ihanaa tutustua ranskalaisten ruokakauppojen valikoimiin. Palauttaa mieleen lukioranskan pohjalta oppimieni elintarvikkeiden nimiä ja vertailla (edullisia) viinejä illallista silmällä pitäen. Ostin patonkia aamupalaksi ja keittelin kahvit aamuisin kahvit studiossani, ikkunan ollessa auki pariisilaiskadulle. Elämän äänet kuuluivat kadulta sisään, lämmin kesäilma kruunasi tunnelman.

Olen asunut Pariisissa hotellissa lukuisia kertoja. Päädyin vuokraamaan studion oikeastaan puolivahingossa, sillä mieheni piti matkustaa kaupunkiin lyhyellä varoitusajalla ja asunnon vuokraus osoittautui kaikista edullisimmaksi vaihtoehdoksi haluamanamme ajankohtana. Tutkimme tarkoin kaupungin hotellitarjontaa, totutun tavan mukaisesti. Yövymme yleensä hotelleissa, mutta korkeiden hintojen vuoksi päätimme antaa huoneiston vuokraamiselle myös mahdollisuuden. Vaatimuksenamme majoituksen tiimoilta oli hyvä ja keskeinen sijainti. En myöskään halunnut yöpyä ihan missä tahansa, joten tämä hyvin pieni mutta hyväkuntoinen studio herätti kiinnostuksemme.  Olimme valmiit majoittumaan myös paikallisen luona huoneessa, mutta asunto oli niin edullinen ja hyvällä paikalla, että päätimme käydä siihen kiinni heti. Asunnon omistaja oli saanut paljon positiivista palautetta muilta käyttäjiltä, mikä myöskin vaikutti päätöksen tekoon. Meilailimme puolin ja toisin tämän mukavan omistajan kanssa, ja sovimme avaimen luovutuksesta ja muista käytännön jutuista ennen reissua. Kaikki oli valmiina saapuessamme, ja vuokrahintaan kuului loppusiivous.

Kokemuksieni perusteella uskon, että asuntojen vuokraamisesta tulee meille hyvinkin tapa – vuokraamisen edut verrattuna hotelliasumiseen ovat sen verran huomattavat.  Ensinnäkin, asunnon vuokraaminen voi tulla paljon edullisemmaksi kuin hotelliasuminen, etenkin Pariisin kaltaisissa suurkaupungeissa joissa hotellit ovat tyyriitä – vaatimattoman hotellin hinnalla voi saada vuokrattua hyvinkin kauniin asunnon.Tämä riippuu tietenkin paljon kaupungista ja ajankohdasta, sekä ihan vähän tuuristakin, mutta noin yleisesti asunnon vuokraaminen saattaa hyvinkin säästää kukkaroa. Me maksoimme majoituksesta kuudelta yöltä 350€, ja tämän hinnan päälle tuli pieni varauslisä käyttämämme palveluntarjoajan Wimdun kautta. Taisimme tosin olimme melko onnekkaita hinnan kanssa – se näytti olevan jonkin verran alle ”markkina-hinnan”. Toisekseen, majoittuminen kodinomaisessa ympäristössä on mukavaa vastapainoa hotelleissa asumiselle ja koen, että näin Pariisin paljon aidompana kuin aikaisemmilla kerroilla. Keittomahdollisuus ja omien ruokien kokkaaminen säästää myös matkabudjettia.

Tee taustatutkimus huolella ennen matkaa

Vaikka omalla kohdallani huoneiston vuokraamisen edut painavat vaakakupissa negatiivisia tekijöitä enemmän, on kuitenkin hyvä muistaa, että huoneiston vuokraaminen ei aina ole se vaivattomin vaihtoehto. Hotellielämän luksus eli päivittäiset siivoukset eivät yleensä kuulu huoneiston hintaan, samoin aamupalasta joutuu huolehtimaan itse (olettaen, että se kuuluu huoneen hintaan). Esimerkiksi Pariisissa aamupalapaikan löytäminen ei tosin ole kovin hankalaa, ja leipomoista saa ostettua suussasulavia patonkeja ja leivoksia aamuisin.

Ongelmatilanteissa ei ole myöskään respaa ja henkilökuntaa auttamassa alakerrassa, vaan joudut selvittämään ongelmat  itse.  Pienellä valmistautumisella on kuitenkin helppo minimoida suurimmat riskit. Taustatutkimuksen tekeminen kannattaa aloittaa jo asunnon vuokrausta miettiessä. Tutustu asunnon kuvaukseen ja alueeseen huolella etukäteen netissä – näin vältyt suuremmilta pettymyksiltä paikan päällä. Asunnonvuokrausfirmat vaativat käyttäjiltä  rekisteröitymisen (niin asunnon tarjoaja kuin vuokraajakin), ja asunnon omistajalle voi jättää palvelun kautta palautetta kun vuokra-aika on ohi. Nämä muiden käyttäjien kommentit ovat kullan arvoisia ja ne kannattaa aina tutkia tarkoin. Suurin osa asunnon vuokraajista on ehdottoman kunnollisia, mutta joukkoon mahtuu aina muutamia kummajaisia. Kannattaa myös uhrata hieman aikaa ja miettiä, miten toimia jos asunnon kanssa tulee ongelmia paikan päällä.

Minä, vaivattoman hotelliasumisen puolestapuhuja, olen kääntämässä kelkkaani ja muuttumassa kodin vuokraajaksi. Suosittelen – se on mitä parhain tapa nähdä matkakohde uusin silmin ja nähdä kohde paikallisen silmin, edes hetken verran. Tällä hetkellä mielessä kummittelee asunnon vuokraus iki-ihanasta Roomasta ja viikko roomattarena, herkullisen italialisen ruoan ja viinin merkeissä.

Leena-Mari Laukkanen

Leena-Mari Laukkanen on alunperin Kuopiosta lähtöisin oleva yrittäjä ja palkittu matkabloggaaja, joka on päätynyt UK:n ja Taiwanin kautta asumaan Saksan Düsseldorfiin. Hän kirjoittaa työkseen kokemuksistaan ulkomailla, ja tekee onlinemarkkinointiin ja bloggaamiseen liittyvää konsultointia.