Kerrostaloelämää - OVV Asuntopalvelut

Kerrostaloelämää

26.09.2013

Isännöintiliitto on julkaissut ohjeistuksen siitä, miten kerrostalossa eletään sovussa. Ohjeistuksessa neuvotaan mm. että asukas ei saa pysäköidä autoaan naapurin autopaikalle tai että normaaliin asumiseen kuuluu, että kotiin saa kutsua vieraita. Mihin talonpoikaisjärkemme ja suvaitsevaisuutemme on kadonnut, jos näistä asioista pitää kirjoittaa ohjeistus?

Isännöintiliiton ohjekirja (Isännöintiliitto 2013) sisältää paljon hyviä käytännön ohjeita siitä miten menetellä, jos naapuri häiritsee tai miten autopaikat taloyhtiössä jaetaan. Oppaasta saa hyvän kuvan siitä, mitä isännöitsijöiden arki on ja mistä asukkaat riitelevät. Hyvin kuvaavaa on, että opas alkaa ohjeesta millaista on elää taloyhtiössä ja miten tehdä arjesta sujuvaa. Kerrostalossa elävän on hyväksyttävä, että ihmisillä on erilaisia elämänrytmejä, joten esimerkiksi yöaikaan voi käydä suihkussa ja lapset saavat leikkiä aamulla. Huonokuuloinen saa päivisin katsoa televisiota voimakkaammallakin äänellä ja toisesta kulttuurista lähtöisin oleva asukas saa laittaa ruokaa kotonaan, vaikka voimakkaiden mausteiden tuoksu leviäisi rappukäytävään.

Usein riitaa taloyhtiössä aiheuttaa parveketupakointi. Onko yhdellä asukkaalla oikeus tupakointiin vai onko naapurilla oikeus puhtaaseen ilmaan? Koska itse en tupakoi, inhoan naapurista leijuvaa tupakanhajua, joka täyttää keittiöni, kun valmistaudun iltapalalle. Kun nukutan lastenlastani parvekkeella, joka täyttyy tupakanhajusta, mieleni tekisi mennä repimään naapuri kappaleiksi. Olenko suvaitsematon, onko naapurillani oikeus tupakoida omalla parvekkeellaan? Taloyhtiössä voidaan kieltää tupakointi yleisissä tiloissa, mutta jos se kielletään parvekkeilla, siihen tarvitaan kaikkien osakkaiden yksimielinen päätös eikä sen saaminen ei ole kovin yksinkertaista.  Selkeitä oikeustapauksia ei myöskään vielä ole olemassa, eli kenen yksilöoikeudesta oikein onkaan kysymys: tupakoitsijan oikeudesta tupakointiin vai tupakoimattoman oikeudesta raittiiseen ilmaan?

Upeita ovat taloyhtiöt, joissa talkoilla tyhjennetään pyörävarastoja, haravoidaan pihoja ja istutetaan kukkasia.  Jos taloyhtiö talkooillan päälle tarjoaa saunan ja saunaoluen, se on varmasti hyvä sijoitus. Talkoot luovat yhteishenkeä ja parhaiten naapuriin tutustuu haravoimalla yhdessä.  Viisas taloyhtiö myös huomioi talossa asuvat vuokralaiset ja kutsuu heidät mukaan talkoisiin. Kysymys ei ole vain työpanoksesta vaan siitä, että tämä taloyhtiö on meidän yhteinen kotimme ja yhdessä teemme siitä kodikkaan.

Yritetään siis huomioida toisemme ja ymmärtää, että olemme erilaisia. Yritetään toimia niin, että emme ehdoin tahdoin aiheuta naapurille häiriötä tai ikäviä tilanteita. Joskus hetkellinen luopuminen omista oikeuksistaan opettaa naapuria tulemaan vastaan. Kerrostalo on mielenkiintoinen kokoelma erilaisia ihmisiä, joilla on erilaiset taustat ja näkemykset, tavat ja tuttavat – otetaan se vastaan kokemuksina ja mielenkiintoisina elämyksinä. Aina kysymys ei ole ongelmista vaan haasteista, jotka ovat ratkottavissa keskustelemalla.

Pirjo Timonen