Vuokra-asunnon etsijä – varo huijaria! - OVV Asuntopalvelut

Vuokra-asunnon etsijä – varo huijaria!

06.08.2015

Opiskelijapaikkakunnilla asunnon etsiminen on kuumimmillaan ja moni hakija alkaa jo olla epätoivoinen.  Kaikki tutut, puolitutut ja tuntemattomatkin on valjastettu vinkkaamaan mahdollisesta asunnosta. Asuntoa etsitään netistä, vuokravälitysyritysten sivuilta, lehti-ilmoituksista, koulujen ja kauppojen ilmoitustauluilta, kirpputorien ilmoituksista – kaikkialta, mikä vain mieleen voi tulla. Koko suku huokaisee helpotuksesta, kun tuoreelle opiskelijalle löytyy asunto.

Valitettavasti opiskelijoiden hätää on helppo käyttää hyväksi ja aika palkitsee ahneita vuokranantajia ja röyhkeitä huijareita. Joka vuosi pulpahtaa julkisuuteen uutinen siitä, kun asunnon etsijä on payydetysti maksanut vakuuden annetulle tilille eikä sen koommin ole kuullut mitään tästä ns. vuokranantajasta. Rahat menivät, mutta asuntoa ei näy.

Huijaukset ovat entistä vaikeampia tunnistaa, sillä osa niistä on hyvin suunniteltuja. Tänä keväänä Kuopiossa pulpahti esille Etuovi.com -palvelussa tarjottu vuokra-asunto, joka oli koottu oikeasta osoitteesta ja johon oli yhdistetty kuvat Etuovi.com -sivustolla myynnissä olleesta asunnosta. Kuvat olivat viehättävästä, parvekkeellisesta kaksiosta Valkeisenlammen rannalla, mutta osoitteen takana oli oikeasti parvekkeeton pikkuyksiö.

Englanniksi kirjoittanut vuokraaja kertoi ilmoituksessa olevansa töissä hyväntekeväisyysyhteisössä ja oleilevansa sen vuoksi paljon ulkomailla, minkä vuoksi ei itse tarvitse asuntoa (I work for Feed The Children (www.feedthechildren.org) it is a mission organization, i left the country with a mission in Czech Republic…).  Ilmoittaja kertoi olevansa kuuro, minkä vuoksi häneen ei saa yhteyttä puhelimitse (I am a deaf person and i cant use a phone.)

Avaimet asuntoon luvattiin heti, kun rahat on maksettu tilille. Jotta järjestely kuulostaisi turvalliselta, järjestelyssä kerrottiin olevan mukana Airbnb -palvelu, joka luovuttaisi avaimet ja siirtäisi rahat vuokranantajalle vasta, kun vuokralainen on tutustunut asuntoon ja hyväksynyt sen (..company called Airbnb, which will handle both payment and delivery of the keys. As a tenant, you will first inspect the accommodation you want to rent before the rent is transferred to the landlord).

Tapauksen selvittelyyn ovat osallistuneet annetun osoitteen asunnon omistaja ja Etuovi.com -palvelu, ja se on annettu poliisille tutkittavaksi. Täytyy vain toivoa, että kukaan ei ehtinyt maksaa rahaa annetulle tilille.

Aina ei ole mahdollista tavata vuokran–antajaa saatikka tarkistaa, että hän oikeasti omistaa asunnon, jota tarjoaa. Olemme Suomessa tottuneet luottamaan ja toimimaan, kuten sovitaan. Epätoivoinen asunnonetsijä myös haluaa luottaa ja uskoa, että kaikki menee hyvin ja unelma-asunnon ovi avautuu. Miten sitten varmistaa, että kaikki on kunnossa?

Ammattimainen vuokravälitysyritys varmistaa asunnon omistajan, laatii lainmukaisen vuokrasopimuksen ja huolehtii, että puolin ja toisin noudatetaan Hyvää Vuokratapaa. Vaikka vuokranantaja olisi toimeksiantajana, laki velvoittaa välitystoimistoa valvomaan myös vastapuolen eli vuokralaisen etua. Laki säätää yritykselle selonotto- ja tiedonantovelvollisuuden, minkä mukaisesti yrityksen on selvitettävä myös taloyhtiön tulevat remonttitilanteet ja kerrottava niistä vuokralaiselle. Hyvä välitystoimisto myös auttaa koko vuokrasuhteen ajan ja auttaa tarpeen mukaisesti.

Kiireiseen sesonkiaikaan vuokravälitysyritykset ovat täystyöllistettyjä ja, jotkut yrityksistä saattavat sortua huonoon ja kiireiseen palveluun. Välitystoimisto voi kuitenkin menestyä vain hyvällä asiakaspalvelulla, sillä sesongin mentyä asiakkaat hylkäävät huonon yrityksen. Asiakkaalla on oikeus ja velvollisuus vaatia hyvää palvelua. Me OVV Asuntopalveluissa pyrimme palvelemaan asiakkaitamme aina ystävällisesti ja persoonallisestii, kiireestä huolimatta.

Millaista kokemusta Sinulla on vuokravälitysyritysten toiminnasta ja asunnon etsimisestä? Voit antaa palautetta sähköpostilla osoitteeseen pirjo.reinikainen@ovv.com.

Pirjo Timonen