Unelma-asunto ja unelmavuokranantaja - OVV Asuntopalvelut

Unelma-asunto ja unelmavuokranantaja

08.11.2011

Unelmavuokralainen on hajuton, mauton ja näkymätön. Mutta millainen on unelmavuokranantaja ja unelmavuokra-asunto? Vuokralaisille tehty tuore tutkimus paljastaa yllättävän tiedon: vuokralaisille on tärkeintä, että asunto tuntuu Kodilta!

Unelma-asunto

Tutkimuksen mukaan suurimmalle osalle vuokralaisia on erittäin tärkeää, että vuokra-asunto näyttää ja tuntuu omalta kodilta. Asunnosta tulee kodikas, kun sen voi muokata mieleisekseen. Unelma-asunto ei ole maalarinvalkoiseksi maalattu perusasunto, jonka kylmille betoniseinille ei saa laittaa mitään. Unelma-asunnossa saa olla vähän kuluneemmatkin tapetit, lattian ei tarvitse olla virheetön eikä keittiön tarvitse kiiltää, jos asuntoa voi fiksailla mieleisekseen.

Asunnosta pitää myös löytyä kaappitilaa tavaroille ja asunnossa on oltava toimivat kodinkoneet. Erityisesti nuoret vuokralaiset ovat neroja luomaan viihtyisyyttä verhoilla, kirpputorilta löydetyillä huonekaluilla ja tavaroilla.  Mutta mikäli asunto ei ole priima-kunnossa, se on huomioitava vuokratasossa.

Asunto on unelma, mikäli se sopii elämäntilanteeseen. Eläkeläinen haluaa kodiltaan jotain muuta kuin parikymppinen opiskelija tai lapsellinen perhe. Seniorit arvostavat tuttua ympäristöä ja helppoa asumista. He viihtyvät asunnossa pitkäänkin, mikäli palvelut toimivat ja ympärille on muodostunut tuttavaverkosto.

Nuorille hyvät kulkuyhteydet ovat tärkeitä ja tietoliikenneyhteyksien on toimittava heittämällä. Perheelliset haluavat, että alueella asuu muitakin lapsiperheitä ja, että kaupat, koulut ja päiväkodit ovat lähellä.

Unelmavuokranantaja

Unelmavuokranantaja antaa vuokralaisen tehdä asunnosta kodin ja hän arvostaa vuokralaistaan. Hän ymmärtää, että hänen oma elämäntapansa ei ole ainoa oikea. Hän hyväksyy, jos vuokralainen haluaa lemmikikseen rotan tai hämähäkin, vaikka se tuntuisi kuinka kummalliselta. Tarvittaessa hän myös puolustaa vuokralaistaan, jos taloyhtiössä kohdellaan vuokralaisia kaltoin.

Unelmavuokranantaja antaa vuokralaisen elää rauhassa, mutta ottaa yhteyttä tarvittaessa. Hän korjaa tai uusii viivytyksettä selkeät puutteet ja viat. Hän vaalii vuokralaisen turvallisuutta ja terveyttä eikä aikaile rikkinäisten sähköpistokkeiden tai kosteusvaurioiden korjaamisessa. Remontoidessaan asuntoa, hän myös kysyy vuokralaisen toiveita.

Unelmavuokranantaja ottaa yhteyttä ja kysyy suoraan mistä on kysymys, jos vuokralaisen kerrotaan häiritsevän taloyhtiössä tai vuokra on myöhässä. Mikäli häiriö on aiheellinen, hän toimii napakasti ja asiallisesti, eikä anna häirikön pilata kaikkien muiden vuokralaisten mainetta.  Hän myös ymmärtää, että vaikka yhden vuokralaisen koira on häirinnyt haukunnallaan, kaikki koirat eivät häiritse. Siitä huolimatta, että yksi vuokralainen unohti siivota lähtiessään, hän luottaa uuteen vuokralaiseen.

Hyvä vuokranantaja noudattaa Hyvää Vuokratapaa, on rehellinen ja avoin. Hän kertoo vuokralaiselleen hyvissä ajoin taloyhtiön isommista remonttiaikeista tai suunnitelmistaan myydä asunto. Hän myös ilmoittaa ajoissa ja selkeästi vuokrankorotuksista.

Todellinen unelmavuokranantaja kutsuu vuokralaisensa taloyhtiön yhtiökokoukseen, mikäli listalla on asioita, jotka vaikuttavat vuokralaisen elämään. Hän voi joskus jopa antaa valtakirjan yhtiökokoukseen, jos ei pääse itse osallistumaan. Luottamus lisää luottamusta. Hyvä vuokranantaja ymmärtää, että usein toimii vanha sananlasku  ”niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan”.

Lisää tietoa löydät seuraavilta sivustoilta:

Sijoitusovi.com – Hyvän Vuokratavan peruspilarit

www.vuokralaiset.fi/ – vuokralaisen oikeudet ja velvollisuudet

KOTI TULEVAISUUDESSA – Opiskelijoiden Vuokravälityksen asiakastyytyväisyystutkimus löytyy tästä.

Pirjo Timonen