Vuokra-asuntojen kysyntä elää vuodenajan ja taloustilanteen mukaan - OVV Asuntopalvelut

Vuokra-asuntojen kysyntä elää vuodenajan ja taloustilanteen mukaan

05.10.2012

Vuoden alku on tasaisen rauhallista aikaa. Asuntoja vaihdetaan, mutta rentoon tahtiin ilman paniikkia. Toukokuun alusta kesäkuun puoleen väliin eletään vuokralaisten markkinoita, sillä asuntoja vapautuu paljon.  Runsaan tarjonnan ansiosta toukokuu onkin loistavaa aikaa vaihtaa asuntoa.

Vuokranantajan markkinat ja varsinainen syyssesonki alkaa paikkakunnasta riippuen kesä- tai heinäkuussa. Mitä enemmän alueelle muuttaa syksyllä uusia opiskelijoita ja mitä vaikeampaa silloin on saada asunto, sitä aikaisemmin taistelu asunnoista alkaa. Rohkeat vuokraavat asunnon, vaikka opiskelupaikka ei olisi vielä varmistunut.  Tämä ennakointi synnyttää kesän lopulla ylimääräistä liikehdintää ja jo vuokrattu asunto saattaa vapautua uudestaan markkinoille. Suuren kysynnän vuoksi se ei kuitenkaan ole vuokranantajalle suuri ongelma – lähinnä vain lisää vaivaa.

Joinakin vuosina sesonki jatkuu kiivaana vielä syys-lokakuussakin, mutta marraskuussa kysyntä hiljenee. Marras- ja joulukuun lisäksi selkeästi hiljainen kuukausi on huhtikuu.  Huhtikuussa vuokrattu asunto vapautuu käyttöön vappuna, mikä ei ole helpoin aika saada muuttoapua. Perheet eivät halua muuttaa joulukuussa eikä varsinkaan joulun aikaan.  Tammikuussa alkavat oppilaitokset kuitenkin lisäävät jonkin verran kysyntää tammikuun alkuun vapautuviin asuntoihin.

Suurin osa vuokralaisista etsii asuntoa juuri silloin, kun kaikki muutkin eli sesonkiaikana. Vuokra-asunnon vapautuessa hiljaisempana aikana vuokranantajan kannattaisikin ehkä tarjota pientä porkkanaa, jotta asunto ja muutto epämukavana aikana houkuttelisivat vuokralaisia. Asunnon vaihtoa suunnittelevien vuokralaisten kannattaisikin ehdottomasti hyödyntää hiljaisemman kysynnän ajan runsasta tarjontaa ja mahdollisesti edullisempaa vuokratasoa.

Omistus- ja vuokra-asumisen keinulauta

Vuokra-asuntojen kysyntään vaikuttaa vahvasti jopa maailmanlaajuinen taloustilanne. Vuokra-asuntojen kysyntä vähenee, kun omistusasunnon ostaminen on houkuttelevampaa. Epävarmempina aikoina ison asuntolainan ottaminen pelottaa ja vuokralla asuminen kiinnostaa enemmän.

Mikäli taloustilanne antaa viitteitä siihen, että asuntojen hintataso on laskemassa, asunnon vaihtoa suunnittelevat pyrkivät myymään asuntonsa ja muuttamaan vuokra-asuntoon kunnes löytyy uusi koti ehkä edullisestikin.  Valitettavasti myynti myös takkuilee, koska ostajat jäävät odottamaan hinnan putoamista. Markkinoille tulee runsaasti pitkään myynnissä olleita kohteita samanaikaisesti, kun isommillekin vuokra-asunnoille olisi hyvin kysyntää.

Kun asuntojen myyntipuolella menee heikommin, kysyntä vuokrauksessa kasvaa selvästi ja päinvastoin. Jokainen tarvitsee kodin: joko oman tai vuokratun. Omistusasunto ja vuokra-asunto ovat vaihtoehtoja.

Vuokra-asuntojen kysynnän kasvaessa ja tarjonnan vähentyessä, vuokrat lähtevät nousuun. Mutta, jos heikko työllisyys- ja taloustilanne heikentää vuokralaisten vuokranmaksukykyä, katto saavutetaan nopeasti. Erityisesti pääkaupunkiseudulla vuokrat ovat jo nyt lähellä kipurajaa ja, mikäli vuokrataso nousee entisestään, maksuvaikeudet lisääntyvät samassa suhteessa.

Tällä hetkellä ennätyksellisen matalasta korkotasosta huolimatta asuntokauppa käy vaihtelevasti ja välillä jopa melko heikosti.  Mikäli muut taloustilanteet eivät sotke asuntokauppaa, vuoden alussa nousevan varainsiirtoveron voisi arvella kiihdyttävän loppuvuoden myyntiä.  Ostajan maksaman varainsiirtoveron nousua (1.6% > 2,0%), suurempi merkitys on sillä, että veroa ei lasketa enää myyntihinnasta vaan velattomasta kauppahinnasta. Taloyhtiölle runsaasti velkaa oleva kohteen vero voi siis nousta melkoisesti.

Jos siis aikoo ostaa asunnon, se kannattaa tehdä mieluummin joulukuussa kuin tammikuussa. Toisaalta veronnousu joissakin tilanteissa voi aiheuttaa kysynnän hiipumisen alkuvuoden aikana, ja kysynnän pienentyessä, hinnat yleensä myös laskevat.

Varainsiirtoveron muutoksia suurempi tekijä on kuitenkin Euroopan ja sitä kautta Suomen talouskriisi. Mikäli vaikeuksissa olevien valtioiden auttamistoimet synnyttävät korkean inflaation, pankkitilillä makaava raha on syytä saada turvaan ja inflaatio pienentää otettua lainaa. Tämä taas nostaa asuntojen kysyntää, sillä asuntoihin ja kiinteistöihin sijoittaminen tuntuu turvallisemmalta. Rohkeat ostavat edullisesti pörssiosakkeita ja joko voittavat tai sitten menettävät.

Viisaasti asuntoihin sijoittaneet säilyttävät omaisuutensa tai kasvattavat sitä turvallisesti. Ei ihme, että kiinnostus asuntosijoittamiseen on kasvanut niin paljon, että hyviä kohteita alkaa olla vaikea löytää.

Loppujen lopuksi, tulevaisuuden ennustaminen on haastavaa ja melko mahdotonta, mutta niin mielenkiintoista…

Artikkelin kirjoittanut Pirjo Reinikainen (LKV, VTM /OVV Asuntopalvelut Kuopio toimitusjohtaja) mukaillen Timo Metsolan luentoa 27.9.12 Suomen Vuokranantajien koulutustilaisuudessa ja ajankohtaisia julkaisuja lukien.