Taloyhtiön järjestyssäännöt - OVV Asuntopalvelut

Taloyhtiön järjestyssäännöt

25.10.2015

Taloyhtiön järjestyssäännöt on luotu kaikkia taloyhtiössä asuvia asukkaita varten. Kun kaikki noudattavat yhteisiä pelisääntöjä, on kaikilla miellyttävämpää ja naapurisopu säilyy. Taloyhtiön järjestyssäännöt ovat usein jokaisessa rapussa ilmoitustaulun vieressä tai ne on jaettu huoneistoihin – kannattaa käyttää muutama minuutti sääntöihin tutustuakseen.

Yleensä hiljaisuus taloyhtiössä alkaa klo 22 ja kestää aamuseitsemään asti. Tällöin asunnoista ei saa kuulua ylimääräistä meteliä. Television ja musiikin ääni pitää säätää sellaiselle voimakkuudelle, että ääni ei kantaudu naapuriin. Asukkaiden pitää saada nukkua yöunensa ilman häiriöitä.

Asukkaalla on kuitenkin oikeus käydä yöllä suihkussa, mikäli hän tekee esimerkiksi vuorotyötä ja suihkussa käynti on työvuoron päälle tarpeen. Luonnollisesti tällöin on kuitenkin pyrittävä välttämään pitkään jatkuvaa häiriötä.
Taloyhtiössä on usein säädöksiä myös petivaatteiden tuuletuksen ja mattojen tamppauksen ajoista parvekkeella. Mikäli tällaisia on, ne on kiinnitetty parvekkeen oveen. Tosin tämä alkaa suurimmaksi osaksi olla katoavaa kansanperinnettä – taitaa olla niin, että vain vanhempi väki enää tamppailee mattojaan.

Kuivaushuoneen ja pesutuvan käyttö on usein taloyhtiössä kielletty ilta-aikaan ja/tai sunnuntaisin. Mikäli näin on, asiasta pitää löytyä maininta pesutuvasta tai kuivaushuoneesta. Joskus kuivaushuoneen kone tai pyykinpesukone aiheuttaa häiriötä pesutilojen yläpuolella oleviin huoneistoihin ja siksi kielto on hyvin perusteltu.

Tupaantuliaisista ja juhlista, joihin osallistuu useampia henkilöitä, kannattaa ehdottomasti ilmoittaa taloyhtiön ilmoitustaululla. Ystävällinen viesti, jossa pyydetään soittamaan ovikelloa, mikäli häiriöitä syntyy, auttaa naapureita sietämään vähän isompiakin häiriöitä.

Mikäli naapurisi aiheuttaa häiriötä tai ei noudata taloyhtiön järjestyssääntöjä, kannattaa olla yhteydessä häneen ja kertoa ystävällisesti häiriöstä. Monta kertaa asukas ei edes ole tietoinen, että hänen koiransa ulvoo päivisin yksinäisyyttään, tai että television äänet kantautuvat naapuriin. Kun niistä kerrotaan asiallisesti, tulos on useimmiten hyvä ja naapurisuhteet säilyvät hyvinä. Mikäli tämä ei auta, kannattaa ottaa yhteyttä isännöitsijään, jonka tehtävä on puuttua asiaan.