Kiltin näköinen asunnonhakija voittaa asunnon - OVV Asuntopalvelut

Kiltin näköinen asunnonhakija voittaa asunnon

16.12.2014

Olemme oppineet, että erityisesti joulun aikaan on oltava kiltti saadakseen lahjoja. Olemme myös oppineet, että saadakseen vuokra-asunnon on näytettävä kiltiltä. Kun asunnon haku on kiivaimmillaan, parhaiten asunnon saa hyvällä ensivaikutelmalla tai asunnonhakuilmoituksella, joka on tehty kuin paraskin työpaikkahakemus. Vaikutus on entistä tehokkaampi, kun mukana on myös kuva, josta vuokranantajaan katsoo rehdin ja tunnollisen näköinen asunnonhakija.

Oikotie.fi-sivustolla on muutaman kuukauden ajan voinut lisätä itsestään profiilin. Vuokranhakija voi laittaa siihen itsestään kuvan ja kertoa mm. ammatistaan, työtilanteestaan ja koulutuksestaan. Vuokranhakija voi kertoa, millaista ja minkä hintaista asuntoa hakee, kenen kanssa, onko lemmikkiä, tupakoiko ja onko luottotiedot kunnossa. Profiilin kautta voi myös ottaa yhteyttä hakijaan.

Yksityinen vuokranantaja haluaa asuntoonsa vuokralaisen, joka hoitaa asuntoa hyvin ja on tunnollinen vuokranmaksaja. Jos tarkempia taustatietoja ei ole, valintapäätös syntyy usein vuokralaisehdokkaan ulkoisen olemuksen perusteella. Saadakseen asunnon, vuokralaisen siis kannattaa luoda itselleen hyvä habitus.  (wikipedia: Habitus (lat. habitus, hahmo, taipumus, kyky) on sosiologian käsite, joka viittaa ihmisen ulkoiseen olemukseen ja normien noudattamisen traditioon).

Niin kauan kuin kirjeitä on kirjoitettu ja hakemuksia tehty, on myös käytetty verbaalisesti lahjakkaita ystäviä niiden laadinnassa. Moni on kirjoituttanut ystävällään kirjeitä ja runoja rakastamalleen naiselle ajatellen näin voittavansa rakkaansa arvostuksen. Usein petos on paljastunut, kun ei enää ole jaksanut näytellä luomaansa roolia. Usein myös asunnonhakijana kaikkein lahjakkain puhuja ja selittäjä, on petollisin.

Vuokranantajat ovat oppineet myös tarkistamaan hakijan tiedot googlesta ja facebookista. Vaikka facebook -kaveri ei olisikaan, selville saa yhtä ja toista. Aikanaan kiltin tytön asunnon saanti meinasi kaatua siihen, että hän kertoi facebookissa ehkä aikovansa osallistua tapahtumaan ”Alasti Valkeisenlammen ympäri”.  Moni luo itsestään kuvaa somessa, joka ei ole todellisuutta, ja moni facebookissa rehvakas voi oikeasti olla arka ja hiljainen.

Liikaa vuokranantajan ei kannata luottaa hyvältä kuulostavaan tarinaan, vaan tarkistaa faktat. Jos luottotiedoista löytyy pitkä lista maksamattomia laskuja, on mitä ilmeisenpää, että hakija on osannut selitellä menestyksellisesti ennenkin. Usein, hieman kömpelöstikin asiansa esittävä rehellinen jännittäjä, voi olla se tunnollisin vuokralainen, joka myös arvostaa saamaansa asuntoa ja hoitaa sitä hyvin.

Mutta, joulu lähestyy, laitetaan siis tonttulakit päähän ja otetaan reippaasti ja pelotta hyviä selfie -kuvia, joita voi sitten aikanaan käyttää moneen tarkoitukseen.

RAUHAISAA JA KOTOISAA JOULUN AIKAA!

Pirjo Timonen