Näin teet hyvän vuokra-asuntohakemuksen - OVV Asuntopalvelut

Näin teet hyvän vuokra-asuntohakemuksen

21.06.2018

Opiskelupaikka taskussa ja elämä edessä. Ainoastaan yksi oleellinen asia puuttuu – nimittäin se ikioma vuokrakoti. Kuulostaako tutulta? Samassa tilanteessa ovat tuhannet muut opiskelijat, jotka alkavat opiskelupaikan saatuaan etsiä kiivaasti omaa asuntoa. Kuinka siis erottautua kaikkien muiden joukosta? Tässä muutama vinkki hyvän asuntohakemuksen tekoon:

1) Kun kirjoitat hakemusta, mieti, mikä tekee juuri Sinusta hyvän vuokralaisen. Yksityiset vuokranantajat arvostavat erityisesti puhtaita luottotietoja, maksukyvyn varmuutta (esimerkiksi opiskelu- tai työpaikka) sekä usein pitkäaikaista vuokrasuhdetta. Täyttyvätkö nämä kaikki kohdallasi? Hyvä! Kerro niistä lisää!

2) Varmistathan hakemusta tehdessä, kuinka hoidat vakuuden. Ovatko Kelan maksusitoumukset, henkilötakaukset ja vakuustilit hepreaa? Tässä pieni kertaus vakuuden muodoista:
Kelan maksusitoumus on kirjallinen ja sen saanti tulee varmistaa hyvissä ajoin Kelalta. Maksusitoumus tarkoittaa käytännössä sitä, että Kela sitoutuu korvaamaan vuokranantajalle sen vahingon, joka aiheutuu siitä, ettei vuokralainen täytä vuokrasuhteesta johtuvia velvoitteitaan.
Henkilötakaaja antaa vuokralaiselle omavelkaisen takauksen, ja myös hänen luottotietonsa tarkistetaan. Henkilötakaajana voi toimia esimerkiksi vuokralaisen huoltaja. Varmistathan, että sekä Sinä että takaaja tiedätte, mitä takaus tarkoittaa.
Vuokravakuustili on erillinen tili, jonne vuokralainen maksaa vakuuden vuokrasuhteen alussa. Pankista laaditaan panttaustodistus, jota vuokranantaja säilyttää vuokrasuhteen aikana. Kun vuokralainen muuttaa pois, hän saa vakuuden takaisin itselleen vuokranantajan allekirjoittamaa panttaustodistusta vastaan.
– Vakuuden voi myös maksaa vuokranantajan tilille, josta vuokranantaja palauttaa sen vuokrasuhteen päätyttyä kaiken ollessa kunnossa.

3) Mikäli omistat lemmikin, kerro siitä tarkemmin. Jos hakemuksessa on mainittu, että mukanasi muuttaa 1-vuotias koira, voi kyseessä olla mikä tahansa nelijalkainen Schipperkestä Bernhardilaiseen. Minkä ikäinen, kokoinen ja rotuinen lemmikkisi on? Onko se tottunut asumaan kerrostalossa, ja oletko sinä tottunut hoitamaan lemmikkiäsi?

4) Mainitse, miksi etsit asuntoa. Onko syynä halvempi vuokra, parempi sijainti tai itsenäistyminen kotoa? Miksi juuri kyseinen asunto olisi Sinulle täydellinen ja auttaisi elämäntilanteessasi?

5) Oletko hoitanut vuokra-asumisen aiemmin hyvin ja saisit suosittelijan? Moni vuokranantaja arvostaa, mikäli hakijan edellinen vuokranantaja on valmis suosittelemaan häntä. Kysäise siis ihmeessä, saisitko antaa aiemman vuokranantajasi puhelinnumeron mahdollisia lisätiedusteluja varten.

6) Kerro vapaasti itsestäsi! Vaikkei hakemuksessa suoranaisesti kysytä jotakin asiaa, ei se estä sinua kertomasta esimerkiksi harrastuksistasi tai jostakin muusta sinulle tärkeästä asiasta. Päästä runosuonesi valloilleen! Muistathan kuitenkin kohtuuden hakemuksen pituudessa; harvempi vuokranantaja jaksaa lukea loppuun viisisivuista hakemusta. Myös kuvan saa liittää hakemukseen.

Mariia Ikonen