Mukavuudesta ollaan valmiita maksamaan - OVV Asuntopalvelut

Mukavuudesta ollaan valmiita maksamaan

22.07.2020

Vuokralaiset haluavat nyt mukavuutta ja ovat valmiita maksamaan siitä – Vuokra-asumisen suosio kasvaa Tampereella

Tampereella asui vuonna 2018 vuokralla 48 prosenttia väestöstä. Vuokra-asumisen osuus asuntokunnista nousee kaikissa suurissa kaupungeissa vauhdikkaasti.

Seuraava juttu on julkaistu paikallislehti  Tamperelaisessa:

Asunnon laadukkuus on valttia vuokramarkkinoilla. OVV Asuntopalvelut Tampere saattaa vuokranantajat ja vuokralaiset yhteen. Nopeasti kasvavassa kaupungissa tarjontaa on paljon. Vuokrauspäällikkö Jenni Lampinen ja yrittäjä Päivi Ronkainen OVV:lta auttavat vuokranantajia ja vuokralaisia.

– Vuokralla asumisen suosio kasvaa kaiken aikaa, ja meidän kauttamme asunnon vuokranneista noin puolet on jo muita kuin opiskelijoita, kertoo OVV Asuntopalvelut Tampereen vuokrauspäällikkö Jenni Lampinen.

Tampereella asui vuonna 2018 vuokralla 48 prosenttia väestöstä. Vuokra-asumisen osuus asuntokunnista nousee kaikissa suurissa kaupungeissa vauhdikkaasti. Opiskelijat toki tuovat vuokra-asuntomarkkinoille seuraavan merkittävän piikin heinäkuussa, kun opiskelupaikat varmistuvat. OVV:lta vinkataan, että jos suinkin on mahdollista, heinäkuun huumaa kannattaa välttää. Osalla on opiskelupaikka jo plakkarissa, jos esimerkiksi armeija on pitänyt käydä välissä. Tällöin asuntoasiatkin on usein hoidettu valmiiksi.

– Jos on mahdollista odottaa, että pahin huuma laantuu, sekin on fiksua. Toki myöhemmin syksyllä voi olla pienempi asuntokanta, mutta tarjontaa kyllä on.

Kasvavassa kaupungissa merkittävä osa asuntotuotannosta päätyy vuokralaisten käyttöön. Tuoreet rakennushankkeet esimerkiksi Niemenrannassa ja Härmälänrannassa ovat olleet asuntosijoittajien suosiossa. Myös esimerkiksi Vuoreksessa on runsaasti tarjontaa. Vuokra-asumisen suosion mukana myös vaatimustaso on noussut.

– Ihmiset ovat yllättävän valmiita maksamaan hyvästä asunnosta, sijainnista ja mukavuudesta. Jos samalla alueella on tarjolla esimerkiksi 30-neliöinen peruskuntoinen yksiö alkovilla ja samankokoinen uudiskohde satasen kalliimmalla, uusi asunto menee nopeammin. Kunto ratkaisee, ja asukkaat haluavat mukavuutta, Ronkainen sanoo.

Yksiöiden ylirakentaminen näkyy edelleen vuokramarkkinoilla, mutta uudistuotannossa siitä on alettu päästä eroon.

– Nykyään rakennetaan paljon pieniä kaksioita, vaikkapa sinkkujen asuttavaksi. On makuutila erikseen, mutta kohtuullisesti neliöitä. Eilen kävin 33-neliöisessä kaksiossa. En olisi uskonut etukäteen, kuinka toimiva pohja se oli, Lampinen kertoo.

Uudiskohteiden lisäksi tarjontaa on paljon perinteisemmillä asuinalueilla kuten esimerkiksi Multisillassa ja Tesomalla.

– Multisilta on hyvä kohde kohtuuhintaista vuokra-asumista etsiville, Lampinen sanoo.

Keskustan, Tammelan ja Kalevan alueet ovat kestosuosikkeja, jotka eivät menetä suosiotaan. Kalevassa Sammonkadun varteen on rakennettu paljon, ja kaikki palvelut ovat lähellä. Vaikka asunnon kunnon rooli on korostunut, hinta on yhä vuokramarkkinoilla keskeinen kilpailuvaltti. Tämä näkyy alueilla, joilla on paljon tarjontaa, kuten vaikka Vuoreksessa.

– Jollain pitää erottua. Vuokrahintaa pitää osata tarkastella kriittisesti, Lampinen sanoo.

OVV:lla on hallussaan valtavasti dataa Tampereen vuokramarkkinoista. Vuokranantajien kanssa käydään rakentavia keskusteluja siitä, millaista hintaa asunnoista voi odottaa saavansa.

– Kerromme hyvin selkeästi oman kantamme, mutta vuokranantaja määrittää vuokrahinnan. Jos asunto jää vuokraamatta, sitten käydään keskustelua, yleensä lasketaan hintaa ja lopulta asunto vuokrataan. Me emme halua kalastella kohteita roikkumaan listoille, vaan me haluamme asuntoihin vuokralaiset, Ronkainen sanoo.

Vuokranantajat eivät yleensä vitkastele uuden vuokralaisen etsinnässä, kun vanha vuokralainen irtisanoo sopimuksen.

– Reagointi on nopeaa. Meille soitetaan yleensä jo samana päivänä kun irtisanomisilmoitus on tullut, Lampinen kertoo.