Kämppikseni on kasvissyöjä! - OVV Asuntopalvelut

Kämppikseni on kasvissyöjä!

04.03.2013

Asiakkaani parahdus muuttosyytä kysyessäni kertoo paljon siitä miksi kimppa-asuminen ei aina ole helppoa. Kun itse käy salilla ja nauttii lihasten lisäksi lihasta ja kämppistä lihan näkeminenkin inhottaa, yhteiseen keittiöön syntyy helposti negatiivisia jännitteitä. Kimppa-asuminen on parhaimmillaan hyvää kaveruutta ja sopuisaa yhteiseloa, mutta pahimmillaan yhteisestä kodista tulee taistelutanner.

Parhaita muistoja omasta opiskeluajastani on vuosi kimppakämpässä. Ehkä aika kultaa muistot, mutta kimppa-aika tuo mieleeni vain sopuisia teehetkiä yhdessä, kun joku tytöistä oli leiponut pullaa ja tekijä jakoi tuotoksensa kaikkien iloksi tai sen iloisen naurun, kun katsoimme yhdessä ison huoneiston ainoaa televisiota. Puhumattakaan siitä jaetusta kiukusta, kun jonkun poikaystävä oli kohdellut yhteistä ystäväämme huonosti.

Mielestäni kimppa-asuminen on erittäin hyvä vaihtoehto erityisesti silloin, kun muuttaa ensimmäistä kertaa pois kotoa. Vaikka omaan kotiin muutosta olisi kuinka innostunut, ikävä valtaa mielen silloin tällöin ja, jos asuu yksin, ikävä ja yksinäisyys helposti korostuu. Turun opiskelijakylässä yksiöitä nimitettiin opiskelija-aikanani itsemurhayksiöiksi…

Yhdessä asuminen tulee usein edullisemmaksi, sillä monet kulut voi jakaa ja kaksion vuokra on suhteessa paljon edullisempi kuin yksiön vuokra. Ruokakuluissakin voi säästää ostamalla isompia eriä ja jakamalla ne.

Kimppa-asuminen vaatii joustavuutta ja opettaa toisten huomioon ottamista. Mitä useampi asuja saman katon alla nukkuu, käyttää samaa keittiötä ja kylpyhuonetta, sitä enemmän joutuu luopumaan omasta itsekkyydestään. Kylpyhuoneessa ei voi viettää aamulla tuntia, jos jonossa on samaan aikaan kolme kämppistä ja kaikkien pitää ehtiä opinahjoon ajoissa.

Ruuan laiton jälkeen tiskit on tiskattava, jotta kaveri voi aloittaa oman kokkauksensa.  Yhteispelin säännöt on pakko luoda myös siivoukseen, sillä pitkän päälle homma ei onnistu niin, että se siivoaa aina, ketä sotku yhteisissä tiloissa eniten kiukuttaa.

Paras ennuste kimppa-asumisen onnistumiseen on silloin, kun saa itse valita kaverinsa. Meiltä OVV:stä kaverukset vuokraavatkin usein yhdessä isomman asunnon. Tiedossamme on useita onnistuneita asumisyhteisöjä, joissa silloin tällöin joku asukas vaihtuu, mutta asumismuoto säilyy. Usein näemme yhteishengellä kodikkaasti sisustettuja asuntoja, joista näkee heti miten asukkaiden mieltymykset on sidottu upeasti yhteen kaikkia kuunnellen.

Valitettavasti näemme myös paljon menetettyä opiskelurauhaa kämppiksen nauttiessa opiskelijariennoista ilta illan jälkeen tai hiljaisen kämppiksen henkistä kiusaamista. Silloin on helppo ymmärtää, että oma yksiö ja kylpyhuone on luksusta, vaikka vuokrattu yksiö ei niin luksus olisikaan.

Pirjo Timonen