Mitä tehdä, jos epäilet asunnossa kosteusvauriota? - OVV Asuntopalvelut

Mitä tehdä, jos epäilet asunnossa kosteusvauriota?

04.01.2016

Kosteusvaurioista ja homeesta puhutaan paljon, mutta samalla niistä vaietaan usein. Kosteusongelmia pelätään usein ihan turhaan, mutta todellisesta tilanteesta ja vakavista homeongelmista voi seurata elinikäiset vauriot terveydelle. Toiset ovat erittäin herkkiä asunnon kosteusongelmille ja kärsivät toistuvista hengitystieoireista, flunssista yms. ja toiset eivät huomaa mitään.

Mutta, mikäli asunnossasi haisee epämiellyttävä maakellarin haju, haju tarttuu vaatteisiin ja ystäväsi huomauttelevat asiasta, on syytä ryhtyä toimenpiteisiin.  Ota yhteyttä vuokranantajaasi ja taloyhtiön isännöitsijään, kerro heille epäilystäsi ja pyydä heitä tutkimaan asia. Mikäli asia ei etene ja sinusta tuntuu, että isännöitsijä tai vuokranantaja ei halua tutkia asiaa, voit myös itse ottaa yhteyttä kunnalliseen terveystarkastajaan ja pyytää apua.  Kunnallisen terveystarkastajan palvelu on ilmaista. Vuokralainen voi myös itse ottaa yhteyttä yksityiseen kosteusmittaajaan, joiden yhteystietoja löytyy googlen kautta. Mutta tällöin kustannus voi jäädä vuokralaisen maksettavaksi, varsinkin, jos epäily on turha.

Vuokranantajalle asunnossa ilmennyt kosteusvaurio merkitsee usein vuokratuoton menetystä ja ylimääräisiä korjauskustannuksia. Taloyhtiölle vaurio merkitsee myös ylimääräisiä kustannuksia. On erittäin tärkeää, että mahdollinen vaurio selvitetään ja korjataan mahdollisimman nopeasti, jotta vältytään suuremmilta kustannuksilta. Nopea ja äkillinen vaurio on korjattavissa kohtuullisen helposti, mutta pitkään vaaninut kosteusongelma muuttuu homeongelmaksi ja aiheuttaa suuremmat vauriot.

Vuokralaisena on erittäin tärkeää, että asuntoon on voimassaoleva kotivakuutus. Mikäli ongelman on aiheuttanut esimerkiksi taloyhtiön viemäriputken vuoto, taloyhtiön vakuutus korjaa taloyhtiölle aiheutuneen vahingon, mutta ei vahinkoa kolmannelle osapuolelle eli vuokralaiselle. Mikäli vuokralaisella on oma kotivakuutus, hän tarvittaessa asuu kuivatuksen aikana vaikka hotellissa vakuutusyhtiönsä piikkiin. Vuokranantajalla ei ole velvollisuutta järjestää korvaavaa asuntoa kuivatuksen ja korjauksen ajalle.

Vakuutus ei kuitenkaan korvaa vahinkoa, joka ei ole äkillinen ja yllättävä. Vähitellen syntynyt homevaurio saattaa saastuttaa vaatteet ja huonekalut niin, että on hävitettävä. Vuokranantajalla ei myöskään ole velvollisuutta maksaa vuokralaisen pilaantuneita tavaroita, mikäli hän on toiminut huolellisesti eikä ole ollut tietoinen vaurioista.
Vuokralaisen ilmoitettua vuokranantajalle epäilystään, vuokranantajan on ryhdyttävä toimenpiteisiin asian selvittämiseksi. Mikäli hän ei näin tee, vuokranantajalle saattaa syntyä korvausvastuu. Niin kauan kun vuokranantaja ei ole tietoinen asiasta, hän ei ole vastuussa eikä korvausvelvollinen.

Kosteusvaurioista ja homeesta puhutaan paljon, mutta viime aikoina yleisempiä ongelmien aiheuttajia ovat olleet huonon ilmanlaadun aiheuttamat oireet asukkaille. Energian säästön myötä taloyhtiöistä on tehty entistä tiiviimpiä. Ennen ikkunoiden ja parvekkeen ovien raosta vuoti asuntoihin ilmaa, jota nimitettiin vedoksi. Nyt ikkunat on vaihdettu ja kaikki raot on tiivistetty. Kun ilma asunnossa ei pääse vaihtumaan, huono ilma aiheuttaa monelle päänsärkyä ja huonoa oloa.

Joskus asukkaat aiheuttavat itse huonon ilman tukkimalla korvausilman tulon: korvausilmaventtiilit on suljettu kokonaan ja/tai ikkuna on tiivistetty tiivistysnauhalla ympäri. Tilannetta voi joskus auttaa helposti: jos ikkunassa ole erillisiä korvausilmaventtiilejä, kannattaa avata ikkuna ja tarkistaa onko ikkunatiiviste on vedetty liian tiiviisti koko ikkunan ympäri. Jos rakoa ei ole, kannattaa poistaa tiivistenauhaa ikkunan yläosasta reilun viidentoista sentin matkalta, niin asuntoon pääsee korvausilmaa. Jos korvausilmaventtiili löytyy, kannattaa tarkistaa, että se on auki.
Kun asunnossa on tehokas ilmanpoisto (liesituuletin, koneellinen poisto), mutta korvausilmaa ei pääse tulemaan ulkoa, umpio pyrkii täyttymään ja ilmaa tulee tilalle viemäreistä, postiluukusta yms. On selvää, että viemäreistä tuleva ilma ei aina ole miellyttävää ja tämä ilmiö sekoittuukin joskus kosteusvaurioepäilyyn.