Merkinnät luottotiedoissa - OVV Asuntopalvelut

Merkinnät luottotiedoissa

20.11.2009

Luottotietoihin saa merkinnän, mikäli maksamaton lasku menee perintään ja velkoja hakee velkaa käräjäoikeuden kautta. Harvoin luottotietomerkintä tulee huomaamatta ja usein sen voi välttää, jos sopii maksujärjestelyn velkojan kanssa.

Merkintä luottotiedoissa estää usein esimerkiksi lainan, kotivakuutuksen tai vuokra-asunnon saannin ja merkintä säilyy luottotiedoissa velan maksun jälkeenkin vielä useita vuosia. Luottotietomerkintä leimaa sinut epäluotettavaksi ja epäilyttäväksi henkilöksi – sitä leimaa ei kannata kevyesti ottaa kantaakseen.

Yksityinen vuokranantaja ei useinkaan halua vuokralaista, jolla on luottotietomerkintöjä, koska riski vuokranmaksuongelmiin lisääntyy. Vaikka vuokralainen vakuuttaisi, että luottotietomerkinnöistä huolimatta ei ole koskaan jättänyt vuokria maksamatta, vuokralaisen rahatilanne voi jälleen kiristyä syystä tai toisesta, ja silloin kynnys jättää maksamatta vuokrat on suurempi kuin henkilöllä, jolla luottotiedoissa ei ole merkintöjä.

ARA -kohteissa (rahoitus osin verovaroin) luottotietomerkinnät eivät saa vaikuttaa vuokralaisen valintaan, joten asunto saattaa löytyä helpommin kunnan vuokrataloista, VVO:lta, opiskelija-asuntoyhtiöistä (esim. HOAS, TOAS, Turun Ylioppilaskyläsäätiö, KUOPAS), aravarahoitteisista taloista jne.