Kuinka helpottaa sopeutumista uuteen kaupunkiin? - OVV Asuntopalvelut

Kuinka helpottaa sopeutumista uuteen kaupunkiin?

04.07.2016

Muuttaminen on aina iso juttu, etenkin silloin kun muutto suuntautuu uuteen kaupunkiin kotimaassa tai ulkomailla. Maisemanvaihdos voi olla muuttajalle kaivattu tilaisuus, avain uuteen elämään. Muutto voi myös tapahtua olosuhteiden pakosta kuten esimerkiksi työpaikan siirtymisen vuoksi. Muuton taustalla olevat syyt vaikuttavat asenteeseen uutta kotikaupunkia kohtaan: iloisella ja innostuneella mielellä muuttava kokee muutto- ja sopeutumisprosessin todennäköisesti helpompana kuin henkilö, joka ei ole muutosta innoissaan. Oli muuton syy lopulta mikä tahansa, on ensiarvoisen tärkeää että sopeutumisprosessi alkaa jo ensihetkistä alkaen.

Olen itse muuttanut neljä kertaa, ensin Suomesta ulkomaille ja myöhemmin Euroopan ja Aasian välillä. Koen sopeutuvani melko hyvin uusiin paikkoihin, mutta totuus on se, että toiset kaupungit tekevät sen helpommaksi kuin toiset. Esimerkiksi Lontoo oli helppo: tunsinhan kaupungin etukäteen ja minulla oli siellä ystäviä. Düsseldorf on osoittautunut astetta vaikeammaksi kohteeksi, ehkä siksi etten koskaan kuvitellut Saksaan muuttavani, eikä maakaan keikkunut kiinnostuslistani kärkipäässä. En myöskään tuntenut kaupungista ketään.

Jaan alla kokemuksiani sopeutumisesta uusiin paikkoihin, poimi vinkit talteen ja jaa omat kokemuksesi kommenttikentässä!

Minimoi muuttostressi etukäteen

Tämä on ehdottomasti muuton tylsin vaihe: pakkaaminen ja käytännön asioiden selvittely. Tiedän kokemuksesta, että muuttaminen on huomattavasti mukavampaa, kun siihen liittyvät asiat ovat hoidossa jo ennen muuttoa. Tavaroiden pakkaaminen kannattaa aloittaa ajoissa ja tehdä lista muistettavista asioista. Näin muutto tuo mukanaan vähemmän stressiä ja vähemmän negatiivisia tuntemuksia.

Olen myös käynyt tutustumassa uusiin kotikaupunkeihini mahdollisuuksien mukaan etukäteen. Suosittelen tätä kaikille: näin tiedät missä mikin alue sijaitsee, missä tehdä ostoksia, miten julkinen liikenne toimii. Tämä helpottaa etenkin ensimmäisinä päivinä, jolloin kaikki on uutta ja ihmeellistä, ja stressi painaa päälle. Itselleni alku kielitaidottomana Saksassa oli helpompaa, kun tiesin mistä löytyy lähin kauppa, kahvila ja nähtävyydet.

Tärkeintä on olla tuntematta itseään yksinäiseksi

Kontaktit voivat olla vähissä uudessa kohteessa: voi olla että opiskelut eivät ole vielä alkaneet tai työpaikalta ei löydy omannäköistä seuraa. Puolison perässä muutettaessa oman arjen rakentaminen vie hetken.

Sosiaalisten suhteiden rakentaminen kannattaa aloittaa heti – mitä myöhemmälle sen jättää, sitä vaikempaa siitä tulee. Tässä kohtaa kannattaa hyödyntää kaikki mahdolliset kanavat, sosiaalista mediaa ja tuttujen tuttuja myöten. Älä kieltäydy kutsuista ja ole avoin.

Olen itse hyötynyt kaikista eniten sosiaalisen median kanavista – monella kaupungilla on jonkinlainen “puskaradio” tai kanava asukkaille Facebookissa. Olen näiden kanavien suurkuluttaja, ja saanut somesta ystäviä. Olen tavannut uusia düsseldorfilaisia drinkkien ja kävelyretkien merkeissä, sekä löytänyt seuraa kielikursseille. Ole myös itse aloitteellinen: mikäli kukaan ei ole ehdottanut kävelyretkeä tutustuen kaupungin nähtävyyksiin tai luontokohteisiin, sinä voit tehdä sen.

Pidä itsesi kiireisenä

Yllä mainittu yksinäisyyden kitkeminen on mielestäni tärkein asia, joka uudessa kaupungissa kannattaa ottaa huomioon. Tähän liittyy läheisesti se, ettei jämähdä kotiin neljän seinän sisään.

Harrastusmahdollisuuksista kannattaa ottaa selvää etukäteen, ja jatkaa vanhaa harrastusta mahdollisuuksien mukaan – ja mahdollisimman pian. Eräs paljon muuttava ystäväni tapasi sanoa, että uudessa kaupungissa hän etsii aina ensimmäisen viikon aikana kuntosalin. Se pitää arjessa kiinni ja vaikkei sieltä sydänystäviä löytyisikään, sosiaalinen kontakti on kuitenkin olemassa. Sama pätee esimerkiksi kansalaisopiston kurssien tai vapaaehtoistyön kanssa.

Työskentelen itse kotoa käsin ja tein virheen heti Saksaan muutettuani: olin kotona itseni kanssa, tein töitä, enkä tutustunut ihmisiin. Näin jälkikäteen ajateltuna ei ole ihme, että sopeutuminen oli mitä oli: omien ajatusten kanssa kotona olo oli liikaa ja fiilikset uutta paikkaa kohtaan eivät olleet järin positiiviset. Olisi pitänyt aktivoitua aikaisemmin.

Älä huolestu, mikäli sopeutuminen ei tapahtu heti kättelyssä

Älä myöskään huolestu, mikäli kaupunki ei heti tunnu kodilta. Paljon muuttavat sanovat, että sopeutumiseen voi mennä kuukausia, vuosikin, ja se on täysin normaalia. Nauti kaupungista alkuun turistin ominaisuudessa. Tutustu kultuuri- ja ravintolatarjontaan, ja etsi esimerkiksi uusi lempikahvila – niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin. Olen löytänyt oman kahvilasuosikkini Düsseldorfista ja käyn siellä useita kertoja viikossa lukemassa kirjaa ja tekemässä töitä. Sinne on aina mukava mennä, ja vakiokävijät ja henkilökunta alkavat käydä tutuiksi. Kahvila on vakiopaikkani ja edustaa pysyvyyttä, ja täten edistää sopeutumistani kaupunkiin jossa viihtymisestä en ole kahdeksan kuukauden jälkeenkään aivan varma.

On myös mahdollista, että alussa uusi kotikaupunki tuntuu jännittävältä ja kaikki tuntuu sujuvan. Siihen asti, kunnes niin kutsuttu kuherruskuukausi on ohi. Tämä on tavallista, ja olen itsekin tullut tutuksi ilmiön kanssa. Uutuudenviehätys on usein katoavaista: tämän koin etenkin Lontoossa, jossa juoksin tukka putkella ympäriinsä ennen velvollisuuksien alkamista. Vaikka Lontoota rakastinkin, oli arki silti sitä tavallista arkea. Opin, että kuherruskuukauden päättyessä on viimeistään hyvä siirtyä esimerkiksi harrastusten pariin, ja aloittaa rutiinien täyttämä elämä.

Miten sinä olet sopeutunut uuteen kotikaupunkiin? Jaa kokemuksesi kommenttikentässä!

Leena-Mari Laukkanen

Leena-Mari Laukkanen on alunperin Kuopiosta lähtöisin oleva yrittäjä ja palkittu matkabloggaaja, joka on päätynyt UK:n ja Taiwanin kautta asumaan Saksan Düsseldorfiin. Hän kirjoittaa työkseen kokemuksistaan ulkomailla, ja tekee onlinemarkkinointiin ja bloggaamiseen liittyvää konsultointia.