Vuokra-asuntokysyntä kuumimmillaan – vinkit viime hetken asunnonetsintään - OVV Asuntopalvelut

Vuokra-asuntokysyntä kuumimmillaan – vinkit viime hetken asunnonetsintään

02.08.2016

Loppukesästä etenkin opiskelijapaikkakunnilla saattaa asunnon löytyminen olla tiukassa, kun kaupunkiin muuttaa samanaikaisesti suuria määriä uusia opiskelijoita. Monella on haaveissa edullinen asunto hyvällä sijainnilla – ja ne viedäänkin kesäaikaan yleensä käsistä. Mikäli mieluisa asunto ei ole vielä löytynyt, ei kannata heittää kirvestä kaivoon – meluisan asunnon löytyminen voi vaatia kärsivällisyyttä ja sitkeyttä, ja unelmien asunto saattaa löytyä myös viime hetkillä. Seuraavat vinkit kannattaa pitää mielessä, kun etsit asuntoa opiskelijapaikkakunnalta.

1. Ole aktiivinen ja tee hakuja useaan paikkaan

Internet pursuaa asuntoja tarjoavia välittäjiä ja yksityisiä ilmoittajia. Tori.fI:hin, Facebookin vuokra-asuntoryhmiin ja muihin portaaleihin voi tehdä oman ilmoituksen, jossa kerrot itsestäsi ja asunnontarpeestasi. Myös useat välittäjät tarjoavat mahdollisuuden asuntohaun tekemiseen, minkä jälkeen saat asunnoista ilmoituksen suoraan sähköpostiin – myös niistä, jotka ovat heti vapaana. Joillain paikkakunnilla välittäjät tarjoavat myös mahdollisuuden tehdä toimeksiannon asunnon hausta – tällöin välityspalkkio voi tulla asunnonetsijän maksettavaksi, mutta saattaa helpottaa asunnon löytymistä huomattavastikin suurimman kysynnän aikaan. Ammattimainen välittäjä osaa myös neuvoa ja tukea vuokrasuhteen eri tilanteissa.

2. Panosta hakemukseen

Kun asunnoista on kova kilpailu, asuntohakemukseen kannattaa panostaa. Monella on myös hankala päästä katsomaan asuntoa etukäteen välimatkan tai kesätöiden vuoksi, jolloin ei saa mahdollisuutta vakuuttaa vuokranantajaa paikan päällä. Etenkin yksityisiltä vuokra-asuntomarkkinoilta asuntoa hakiessa kannattaa kiinnittää huomiota hakemuksen kirjoitusasuun ja kertoa itsestään ja harrastuksistaan. Kannattaa myös perustella, miksi olisit hyvä vuokralainen, esimerkiksi: ”Etsin asuntoa pitemmäksi aikaa” tai ”Pystyn maksamaan vuokrat, koska…”. Mikäli omistat lemmikkieläimen, kannattaa kertoa avoimesti lemmikistäsi; mainita kannattaa ainakin ikä ja rotu, onko lemmikki koulutettu ja hyvätapainen. Hakemukseen liitetty kuva itsestä saattaa myös olla myös hyvä keino tulla esille hakemusten joukosta. Yksityinen vuokranantaja on usein myös tyytyväinen, jos nuoren vuokralaisen vanhemmat tuodaan esille ja kerrotaan heidän olevan tukena ja auttavan tarvittaessa. Älä anna vanhempien kuitenkaan hoitaa kaikkea puolestasi: vuokranantajat arvostavat sitä, että hoidat asiasi itsenäisesti jo hakuvaiheesta lähtien. Mikäli haet useampaa asuntoa yhtä aikaa: tee asunnoista muistiinpanot tai selkeä lista, jotta muistat mihin asuntoihin olet jättänyt hakemuksen. Näin ollen kun sinulle tarjotaan asuntoa, on sinulla selkeä kuva mistä asunnosta on kyse ja pystyt tekemään ratkaisun pikaisesti – mikäli jäät empimään, saattaa asunto jo mennä seuraavalle.

3. Harkitse asuntolaa

Mikäli näyttää sille, että koulun aloitus häämöttää ja toiveiden asuntoa ei löydy, kannattaa harkita myös opiskelija-asuntoon muuttamista. Opiskelija-asuntosäätiöitä löytyy jokaiselta opiskelijapaikkakunnalta ja niissä on tyypillisesti eniten tarjontaa useamman asukkaan soluasunnoista. Vaikka soluasuminen ei kuulostaisikaan mieluisimmalta vaihtoehdolta, voi siinä olla monta hyvää puolta: kun paikkakunnalle pääsee fyysisesti, on helpompaa tutustua alueisiin ja asuntotarjontaan. Vuokrataso yksityisillä markkinoilla monesti myös laskee syksyn edetessä, ja tarjontaakin saattaa tulla runsaammin – näin voi mieluista asuntoa etsiä rauhassa. Soluasunnon alhaisemmalla vuokratasolla saa säästettyä esim. vakuusrahoja, ja useimmiten opiskelija-asuntosäätiöissä myöskään vähimmäisvuokrausaikoja ei ole, eli mieluisan vuokra-asunnon löytyessä voi irtisanomisen tehdä pikaisestikin.

4. Ole tarkkana mitä allekirjoitat

Vaikka asunnon löytymisellä tulisikin kiire tai viime hetken paniikki, ei kannata allekirjoittaa vuokrasopimusta suin päin tarkistamatta huolella vuokrausehtoja, etenkin jos vuokra kyseisessä asunnossa on korkea. Monet yksityiset vuokranantajat pyrkivät hyötymään sesongista laatimalla vuokraltaan korkeaan asuntoon vuokrasopimuksen määräaikaiseksi esimerkiksi elokuun alusta seuraavan vuoden elokuun loppuun, jolloin vuokralaisella ei ole mahdollisuutta irtisanoa asuntoa halvemman vuokratason aikaan talvella – määräaikainen vuokrasopimus sitoo niin vuokralaista kuin vuokranantajaakin määräajan loppuun asti. Tarkista vuokrasopimuksesta siis huolella etenkin se, onko sopimus määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva, ja mikäli se on toistaiseksi voimassa, onko sopimuksessa mainittu irtisanomisajan ensimmäisestä mahdollisesta alkamispäivästä. Monesti tällöin on sopimuksessa mainittu sakko, jos sopimuksen päättää aiemmin – joskus sakon maksamalla saattaa säästää siitä huolimatta, jos esim. talviaikaan löytää halvemman asunnon. Vuokrasopimuksen eri muodoista löydät lisää tietoa vuokrakas.com:in artikkelista.

Ja viimeisenä vaan ei vähäisimpänä…

5. Varo asuntohuijareita

Kesäaika ja sesonki saa myös asuntohuijarit aktivoitumaan. Uutisista voi lukea tapauksista, joissa niin sanottu vuokranantaja on laittanut nettiin ilmoituksen lupaavan kuuloisesta asunnosta, jota syystä tai toisesta ei pääse heti katsomaan, mutta jonka voi varata maksamalla varausmaksun tai vuokravakuuden ilmoittajalle. Pahaa-aavistamattoman vuokralaisen maksettua vakuussumman, on ilmoittaja hävinnyt kuin tuhka tuuleen – kuten myös vuokralaisen rahat. Vaikka huijari paljastuisikin, on näissä tapauksissa yleensä turha toivo saada menetettyjä rahoja takaisin. Mikäli löytämäsi ilmoitus kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, ilmoittaja kertoo asuvansa ulkomailla tai jonkin muun syyn vuoksi ei voi näyttää asuntoa, antaa nihkeästi tietoa asunnosta ja talosta, vaatii varausmaksuja siitä että asunnon pääsisi näkemään tai yrittää muuten saada diilin pikaisesti, on hälytyskellojen syytä soida. Pyydä vuokranantajalta aina vuokrasopimus ehtoineen nähtäväksi ja pidä huoli, että se on molempien osapuolien allekirjoittama ennen kuin maksat vakuuden. Aina turvallisinta yksityisiltä vuokrattaessa on käyttää ammattitaitoista välittäjää, joka varmistaa asunnon ja vuokrasopimuksen oikeellisuuden. OVV Asuntopalveluiden toimistot auttavat ja neuvovat myös vuokralaista vuokrauksen kaikissa tilanteissa.

Taru Lintunen, LVV, OVV Asuntopalvelut Kuopio