Korona muuttaa maailmaa ja vauhdittaa muutosta - OVV Asuntopalvelut

Korona muuttaa maailmaa ja vauhdittaa muutosta

30.03.2020

Korona muuttaa maailmaa ja vauhdittaa muutosta

 

Korona tunkee päälle kaikkialta. TV-uutisissa on vain koronaa, ajankohtaisohjelmissa pohditaan hallituksen toimia koronan edetessä, sanomalehdestä löytyy vain koronauutisia, puhelin lähettää uusimmat päivitykset hetki hetkeltä.   Mutta silti me emme tiedä mihin olemme menossa ja miten tästä selvitään.

Maailman ja Suomen talous sakkaa. Miten nopeasti päästään takaisin jaloilleen on epäselvää. Palaako maailma koskaan entiselleen ja mitä tästä kaikesta opitaan? Vai opitaanko?

Pääkaupunkiseutu on eristetty muusta Suomesta ja ihmisten liikkumista on voimakkaasti rajoitettu. Poliisin toimesta muuttokuormia on jo nyt pysäytetty eikä muualle Suomeen voi lähteä kevyin perustein. Toistaiseksi kaupungin ja alueen sisäiset muutot ovat mahdollisia, jos vain onnistuu saamaan muuttoapua. Tosin muuttojuhlat jäävät pitämättä.

Asuntosijoittajan kannalta tilanne ei ole pahin mahdollinen. Ihmisten on aina asuttava jossain, ja jos ei ole rahaa ostaa omaa asuntoa, asutaan vuokralla. Yleensä laman aikoina vuokra-asumisen suosio nousee ja omistusasumisen laskee. Jonkin verran siirtymää tapahtuu edullisempiin asuntoihin, mutta epävarmoina aikoina ihmiset yleensä pysyvät paikallaan ja katsovat mihin tilanne kehittyy.

Muutoksen ja muuttamisen tarve ei sinänsä muutu, se vain siirtyy. Mikäli asunto on jo tyhjentynyt, uuden vuokralaisen saaminen voi hidastua ja syntyä tyhjäkuukausia. Kun tilanne laukeaa ja rajoitukset poistuvat, elämä jatkuu ja patoutunut muuttotarve pääsee valloilleen.

Uusi tilanne haastaa asuntovälittäjiä. Perinteisesti toimiva välittäjä häviää, kun vastassa on välittäjä, joka sopeutuu nopeasti uuteen tilanteeseen ja ottaa käyttöön uusia digitaalisia välineitä. Vaikka ostettaessa asuntoa omaksi kodiksi sitä halutaankin yhä käydä ”hypistelemässä”, konkreettisen esittelyn merkitys vähenee entisestään sijoitusasuntoa ostettaessa tai etsittäessä vuokrakotia.

OVV Asuntopalvelut on pitkään hoitanut toimeksiantoja ja tehnyt vuokrasopimuksia sähköisesti. Toki asiakas on usein kohdattu asuntoesittelyssä ja toimistolla, mutta aina se ei ole ollut mahdollista. OVV ohjeistaa asiakkaitaan huolellisesti, ja mikäli fyysinen tapaaminen ei ole ollut mahdollista, asiakasta on neuvottu huolellisesti puhelimitse ja sähköpostin kautta. Sähköisten välineitten käytöstä huolimatta OVV saa asiakkailtaan jatkuvasti myönteistä palautetta yksilöllisestä palvelusta ja asiakkaitten huomioimisesta.

Sitten saapui Korona. OVV siirtyi lähes kokonaan sähköisiin toimeksiantoihin ja vuokrasopimuksiin, mitä olikin jo pitkään harjoiteltu. Asiakkaiden kerääntyminen asuntoesittelyihin vaihtui asuntojen kuvauksiin ja videointeihin ja sähköisiin vuokraushakemuksiin. Hämmentyneinä OVV:ssa huomasimme, että asiakkaamme olivat valmiimpia sähköiseen maailmaan kuin uskoimmekaan.

Vuokraus ei ole pysähtynyt, se on vain muuttanut muotoaan. Asiakas katselee asuntovideoita kotisohvallaan ja pohtii, mikä asunto parhaiten täyttää hänen tarpeensa. Kun oikea kohde löytyy, hän tekee hakemuksen ja seuraavana päivänä allekirjoittaa vuokrasopimuksen. Yhä kotisohvallaan.

 

Pirjo Timonen

OVV Asuntopalvelut Kuopio