Asuntomarkkinat Tampereella ja Hämeenlinnassa - OVV Asuntopalvelut

Asuntomarkkinat Tampereella ja Hämeenlinnassa

10.10.2022

Tampere on tunnetusti vetovoimainen sekä muuttovoittoinen kaupunki ja tämä on näkynyt viime kuukausina myös vuokramarkkinoilla. OVV Asuntopalvelut Tampereen yrittäjät Päivi Ronkainen ja Julie Lahdelma kertovat kuluneesta kesästä ja loppuvuoden näkymistä.

– Kesällä asuntojen liikkuvuus oli kahden vuoden takaiseen verrattuna huomattavasti korkeampi. Pitkästä aikaa Tampereen alueella asuntokanta on laskenut noin tuhanteen vuokrattavaan asuntoon. Uudisrakentamista on edelleen paljon, mutta yksiöt ovat menneet nyt hyvin vuokralle ja niitä onkin sen vuoksi myös vähemmän tarjolla, Päivi kertoo.

Syksyn näkyvät kuitenkin mietityttävät, sillä vuokramarkkinat yleensä hiljenevät loppu vuotta kohden.

– Syksyllä tilanne on ollut vaihteleva ja talvea kohden todennäköisesti hiljenee. Samaa asuntoa käydään yhä useammin esittelemässä monta kertaa, vaikka hakemuksia olisikin heti alkuun useampi. Vuokrauksia myös perutaan tiheämmin ja päätöksiä venytetään, Päivi kertoo.

– Moni rakennusliike on myös laittanut rakennustyöt jäihin. Tämä tasaa markkinaa, jolloin myös muut kohteet menevät paremmin vuokralle. Vaikka sähköpostia tulee paljon, välillä on vaikea löytää oikea hakija, Julie kertoo.

Ostajat odottavat nyt markkinan tasaantumista

Asuntomarkkinoilla nähdään nyt hidastumista, johon vaikuttavat korkojen ja yleisen hintatason nousu. OVV Tampere tarjoaa vuokrauksen lisäksi myös asuntojen myyntiä, jossa kesä oli vuokraukseen nähden hiljainen ja ostoaikeiden lykkäämistä on havaittu.

– Saimme paljon asuntoja myyntiin, mutta ihmiset olivat varovaisempia ostoaikeiden suhteen korkojen nousun vuoksi. Asuntoja tulee edelleen hyvin myytäväksi, mutta hinnat ovat laskussa. Koronan aikana asuntojen hinnat nousivat, mutta nyt ne ovat taas laskussa tai laskevat samaksi kuin ennen koronaa. Jää siis nähtäväksi, miten helposti asunnot löytävät ostajansa. Erityisesti sähkölämmitteisiä omakotitaloja näkyy paljon myytävänä, mutta kysyntää on heikommin, kertoo Julie.

Päivi ja Julie kertovat, että vuokranantajien paine korottaa vuokria on kasvanut vastikkeiden noustessa, joka on aiheuttanut huolta myös vuokralaisissa.

– Vuokranantajat ovat kyselleet, voisiko vuokria nostaa, sillä vastikkeet ovat nousseet. Tämä kasvattaa toki korotuspainetta, mutta vaarana on, että vuokralainen irtisanoo sopimuksen ja uutta vuokralaista on vaikeaa löytää kalliimmalla vuokralla. Hintojen ja vuokrien noustessa vuokralaiset alkavatkin etsiä halvempia asuntoja, jolloin edullisemmat asunnot menevät loogisesti paremmin vuokralle. Myös korkea sähkölasku saa vaihtamaan asuntoa, Julie kertoo.

– Korotusehtoihin liittyen tulee nyt paljon puheluita. Vuokrat ovat osassa asunnoista nousseet ja tulevat todennäköisesti vielä nousemaan, mutta uskon sen olevan väliaikaista. Kaikkien kulujen nousua ei voi kuitenkaan laittaa vuokriin, muuten asunnot ovat pian tyhjinä. Suosittelemme maltillisia korotuksia, sillä suuri korotus karkottaa vuokralaisen, Päivi kertoo.

Tampere on edelleen asuntosijoittajien suosiossa ja Hämeenlinnaan toivottaisiin lisää vuokra-asuntoja

Tampereen kehitysnäkymät ovat kuitenkin hyvät; väestön oletetaan edelleen kasvavan, alueella on hyvä vuokrakehitys, arvonnousu sekä asuntojen markkinointiajat ovat lyhyet.

– Tampereelle muutetaan paljon ulkopaikkakunnilta työpaikan sekä opiskelupaikan perässä. Viehättävyyttä lisäävät useat hankkeet kuten esimerkiksi ratikka. Se nostaa asuntojen hintoja sekä vuokria. Suurin vaikutus on näkynyt Hervannassa, jossa kulkuyhteyksien parantuminen on vaikuttanut vuokrien hintoihin. Tampere on siis edelleen hyvä kaupunki sijoittaa, Julie kertoo.

– Tampereen lähialuille rakennetaan myös paljon. Näin ei olisi, mikäli alueen vetovoimaan ei uskottaisi. Toki itse kantakaupunki vetää edelleen parhaiten, Päivi kertoo.

Hämeenlinnassa asuntotarjonnan kasvu on hidastunut, joka on osaltaan vauhdittanut asuntojen vuokrakehitystä sekä lyhentänyt niiden markkinointiaikoja. Asuntosijoittajan näkökulmasta Hämeenlinna on vuokratuotollisesti hyvä kaupunki sijoittaa.

– Hämeenlinnassa kysyntää on hyvin, mutta tarjontaa vähän. Varsinkin isoja perheasuntoja toivottaisiin lisää vuokrattavaksi. Muutkin asunnot ovat menneet melko hyvin vuokralle, kertoo Päivi.

Isoja asuntoja kaivataan vuokramarkkinoille

Korona aika sai aikaan kysynnän isommille asunnoille oman työhuoneen toivossa. Trendi jatkuu edelleen vahvana ja yhä useampi pariskunta etsiikin itselleen kolmiota kaksion sijaan.

– Kaksiot menevät tällä hetkellä huonoiten vuokralle, sillä pariskunnat vuokraavat nyt mieluummin kolmioita. Tästä syystä kolmioille on entistä enemmän kysyntää. Isot asunnot ja varsinkin rivitaloasunnot menevät edelleen nopeasti ja niitä tarvittaisiin lisää. Yksiöt menevät kesänkin jälkeen vielä edelleen hyvin vuokralle, mutta huonokuntoiset asunnot taas eivät enää löydä vuokralaista, kertoo Julie.

– Asunnon vuokrattavuus riippuu nyt paljon asunnon neliöistä. Uudet kaksiot ovat pieniä, jonka vuoksi ne eivät houkuta. Uudisrakentaminen luo kuitenkin vahvaa linjaa; jos ensimmäinen asunto on uusi ja hyvin varusteltu, laadusta on vaikea tinkiä jatkossa. Peruskuntoisen asunnon on vaikea löytää vuokralaista, varsinkin jos hinta ei vastaa kuntoa, Päivi kertoo.

Mikäli vuokramarkkinat Tampereen alueella kiinnostavat vielä lisää tai olet kiinnostunut laittamaan asuntosi vuokralle tai myyntiin, olethan yhteydessä Päiviin tai Julieen!

Päivi Ronkainen
050 531 2123
paivi.ronkainen@ovv.com

Julie Lahdelma
050 434 4323
julie.lahdelma@ovv.com