Mitä tehdä, kun naapurit ja isännöitsijä valittavat ja olet syytön? - OVV Asuntopalvelut

Mitä tehdä, kun naapurit ja isännöitsijä valittavat ja olet syytön?

19.10.2015

Kerrostalossa äänet kantautuvat helposti naapuriin, mutta aina ei ole selvää mistä äänet oikeasti tulevat. Usein taloyhtiöön juuri muuttanutta syytetään häiriöistä, vaikka häiriöitä olisi ollut aiemminkin. Ikäviä ovat myös taloyhtiön ilmoitustaululla tai postiluukusta tiputetut nimettömät valitukset, sillä nimettömään valitukseen on vaikea vastata, jos ei tiedä kuka valittaja on.

Mikäli isännöitsijältä tai vuokranantajalta tulee varoitus, jossa valitetaan aiheuttamistasi häiriöistä ja sinusta tuntuu, että et todellakaan ymmärrä mistä on kysymys, kannattaa ottaa yhteyttä reippaasti, ja kysyä mitä ja millaista häiriötä on kuulunut ja mihin aikaan. Varoitusta ei saa antaa perusteetta ja valituksen antajan täytyy pystyä todistamaan häiriöt. Kun saat asiasta selvän ”pöytäkirjan”, voit katsoa oletko aiheuttanut häiriöt ja tarvittaessa ystävällisesti pahoitella asiaa ja ilmoittaa, että jatkossa pyrit välttämään ko. tilanteita.

Joskus käy ilmi, että häiriöistä syytetty ei ole edes ollut kotona häiriöiden syntymisaikaan. Tällöin on hyvä, että pystyy todisteellisesti näyttämään olleensa ystävänsä tms. luona ko. iltana. Kannattaa myös ilmoittaa vuokranantajalleen ja isännöitsijälle, mikäli luulee tietävänsä mistä häiriöäänet ovat todennäköisesti peräisin, jos itse on kuullut normaalia kovempia ääniä naapurustostaan.

Tarkista myös, että et ole luovuttanut asuntosi avaimia henkilölle, joka on saattanut käyttää asuntoa aikana, jolloin itse et ole siellä ollut. Mikäli epäily tähän on olemassa, selvitä asia tuttavasi kanssa. Mikäli olet vapaaehtoisesti luovuttanut avaimet, olet vastuussa häiriöistä. Vuokralaisen ei tarvitse kärsiä perusteettomista valituksista eikä naapurien tiputtamista valituslipuista, mikäli niihin ei ole perustetta.

Mikäli turha valitusaalto ei katkea, kysymys voi olla kotirauhan rikkomisesta. Tällaisessa tapauksessa kannattaa ilmoittaa isännöitsijälle tiukasti, mutta ystävällisesti, että ei ole häiriöitä aiheuttanut ja mikäli postiluukusta tiputetut kirjeet eivät lopu, aikomuksesta ryhtyä toimenpiteisiin asian suhteen.